2 години затвор за 13 стръка канабис? Българския съд пак се оля

Окръжния съд в Добрич осъди на 2 години затвор 39-годишен жител на село Кранево за следното количество наркотични вещества, заловено в дома му:
–    13 стръка зелени растения
–    120 г сушена тревна маса
–    12 кофички от кисело мляко със зелени насаждения (разсад)

Всичките растения при тест реагирали като канабис. Сигурно и са били канабис. И сигурно човекът не е отглеждал растенията само за собствена консумация. Не в това е спорът. Присъдата е прекалена, без право на обжалване и потвърждава присъдата на районния съд в Балчик, който по-рано я е издал. Тоест – съдиите в България са единодушни към това зло – отглеждането на канабис.

Същевременно босове наркодилъри са на свобода, избиват се един друг, а в разпределението на наркотиците участват полицаи.

На свобода се хилят и Маргините. И Братя Галеви ще се измъкнат като тях. Впрочем – още по-бързо – канят се да се кандидатират за депутати и да излязат с имунитет. Нищо чудно и да спечелят.

А големите престъпници се оказват онези, които си садят марихуана вкъщи. Като преследваш точно тях, със сигурност разширяваш пазара на големите босове, които са закриляни от полицията и сякаш имат лиценз за такава дейност. Това ли е целта на съда?

Присъдата на добричкия и балчишкия съд е прекалено тежка – наполовина на тази на Митьо Очите, например – осъден като наркодилър. Може би това се дължи просто на неграмотност на съдиите, на липса на разбиране – в цяла Европа ученици и студенти отглеждат вкъщи марихуана и пособия за това се продават открито в магазините (виж тук по темата, също и практиката в Холандия). Утре, след този прецедент, българските съдии ще вкарват наред в затвора студенти и ученици.

По света отдавна има силни движения да се разреши употребата на марихуана като лек наркотик. А тук съдии и законодатели живеят още в ранния комунизъм, когато са смятали кока-колата за наркотично питие. И квалифицират като тежко престъпление разсад с марихуана. За да могат наркобароните да си развиват бизнеса и да финансират партии.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.