Ще спука ли разводът балона Берлускони?

Италианският министър-председател Силвио Берлускони седи пред екран с образа на съпругата си Вероника Ларио на снимките на телевизионната програма “Врата до врата” в Рим. Снимка: Ройтерс

Преди дни италианската преса гръмна, че втората съпруга на 72-годишния медиен магнат, милиардер и италиански министър-председател иска развод. Силвио Берлускони и Вероника Ларио се познават от 1980 година, женени са от 1990 г. и имат три деца: Барбара на 24, Елеонора на 22 и Луиджи на 20 години. Плод на политическа борба ли е разводът и как ще се отрази тя на бъдещата му кариера, пише сп. “Икономист”.

Точно когато изглеждаше, че нищо не може да го засегне, Силвио Берлускони се изправя пред най-голямата пречка, която застава на пътя му откакто се върна на поста министър-председател на Италия преди една година. Тя беше издигната от съпругата му Мириам Бартолини (прочута и с артистичния си псевдоним Вероника Ларио), която оповести на 3 май, че иска развод заради поведението на г-н Берлускони спрямо другите жени. Г-жа Ларио, втората му жена, критикува съпруга си по два въпроса. Тя описа като “безсрамна глупост” плана му да включи в избирателните листи на своята “Партия на свободата” различни хубавици, които да участват в изборите за европарламент следващия месец. Тя осъди и присъствието му на 18-ия рожден ден на амбициозен модел и актриса и декларира, че вече не може да е омъжена за мъж, “който ходи с непълнолетни”.

Силвио Берлускони заяви, че има връзка между кризата в семейството му и последните му успехи (включително 56-те процента одобрение въпреки рецесията). Той заяви, че съпругата му е била подведена от написаното в медиите, инициирано от противниците му – твърдение, което основният опозиционен лидер Дарио Франческини от Демократическата партия нарече “жалко”. Но взаимните обвинения между двамата лидери не бяха единствената причина този иначе личен въпрос да добие политически измерения.

В Италия е прието да не се обръща внимание на личния живот на политиците. Но доста хора обръщат внимание на това, което им казва църквата. На 5 май вестникът на католическата епископска конференция открито критикува Берлускони като декларира, че “човешката тъкан”, от която е направен лидерът, е “неподходяща”. На следващия ден кардинал от Ватикана заяви, че поведението на министър-председателя “за нас е странно и скандално”. Друга опасност за Берлускони е, че ако разводът му се проточи, италианците ще започнат да взимат страна, а някои от неговите привърженички ще започнат да симпатизират на съпругата му, особено след като тя твърди, че той я е унижавал публично.

Освен това до голяма степен повече от който и да е друг европейски лидер,  Берлускони изгради политическата си кариера върху начина си на живот. Той изкова образа си на истински Супермен, който се радва на добро здраве, на сила и на любовта и предаността на прекрасна съпруга, въпреки че обича компанията на безкрайния поток красиви момичета. Г-жа Ларио показа, че поне в едно отношение този имидж е фалшив. А последното, което той иска, е да се разбере, че е въздух под налягане.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.