Фирма от Рига отпуска заеми срещу залог душата на кредитополучателя

Латвийска валута. Снимка: Справочник за туристи на Латвия

Латвийската фирма Kontora със седалище в Рига раздава кредити срещу честна дума и единствен залог – безсмъртната душа на заемополучателя. Не, това не е зловеща шега, нито вариация по романа на Булгаков “Майстора и Маргарита”. За неприличното предложение съобщава сайтът ves.lv
Фирмата отпуска кредити в брой на всеки пълнолетен гражданин на Латвия в размер от 50 до 500 лата. (Един лат е приблизително 2 долара – б. р.) Заемът се дава срещу честната дума на кредитополучателя. Кредитна история, справки за доходи и др. подобни не ни интересуват, обясняват от Kontora. Единственото условие за получаване на парите е подписването на договор, затова внимателно се запознайте със съдържанието му, се казва в сайта на фирмата (виж текста на договора по-долу).

Размерът на заема се определя на място при отпускането. Пари се дават само по предварителна заявка, изпратена в свободен текст на посочения имейл и само срещу “залога”, посочен в договора за срок от 1 до 90 дни. За първите 3 дни няма лихви или някакви допълнителни плащания. За следващите дни лихвата е 1 % на ден. Ако кредитът или лихвите по него не бъдат върнати след изтичането на 90 дни от момента на отпускането, предметът на залога преминава в пълно и безусловно разпореждане на заемодателя, се казва в условията. Кредитополучателят може да изкупи или размени залога от кредитодателя след изтичането на 90 дни при условия на последния. Не са предвидени никакви форсмажорни обстоятелства.

Ето текста на договора:

__________________________________________________
Аз, ______________(име), _______ (година на раждане) долуподписаният и потвърждаващ дадения подпис, името и годината на раждане с думата си, вземам заем от заемодателя според условията, които са ми известни, в размер на __________ (сумата в лата) срещу залог от нематериално естество, а именно – моята безсмъртна душа. Също така потвърждавам, че гореспоменатият залог до този момент е бил незаложена собственост на долуподписания.

Подпис:                                            Дата:

Страница от сайта на фирмата с образец на договора. Снимка: от екрана

Според подалия информацията в сайта Вадим П. подобни фирми изпълняват някаква дяволска мисия. Той твърди, че негов приятел е чакал на дълга опашка пред офиса на Kontora. “Мисля, че това е сатанинска секта, която в трудни за страната времена изкупува човешки души”, разказва Вадим П. Служител на фирмата, пожелал анонимност, обяснил пред журналист на ves.lv, че бизнесът си е бизнес и какво толкова лошо има в странните условия, нали наистина се отпускат напълно реални кредити. “Ако човек наистина цени душата си, той непременно ще върне заема, това ми се струва честно. Нека всеки сам да решава за себе си, кое му е по-скъпо”, твърди служителят.

Отец Андрей от рижската църква “Света Троица” смята, че става дума за сделка с дявола. “Това е твърде опасно начинание, казва той. Как може да се продава душата? Та тя е безсмъртна! Ако човек се отрича от душата си, значи се отрича от Бога!” Съвсем различно е мнението на Александра Дятирева, маркетингов мениджър в голяма московска фирма: ”Харесвам нестандартните идеи за бизнес. Мисля, че колегите (грамотни психолози и маркетолози) са свършили добре работата си и са направили страхотен удар. Разбира се, че ще има известен процент хора, които няма да върнат парите (атеисти, богохулници и пр.). Но този процент на некоректни длъжници е заложен и предвиден в риска на проекта. Изрядните платци ще покрият загубите от нелоялните. Повечето от хората няма да се пазарят и без подканване ще връщат заемите. Без никакви мутри с кожени якета и бухалки. Народът и без да е чел “Фауст”, е суеверен. След някоя и друга седмица ще се появят из медиите съобщения от сорта на – еди коя си не върнала заем, отпуснат срещу честна дума и нещастията завалели върху й – близък неин роднина се разболял от рак, или пък ескалаторът в метрото откъснал ръката на мъжа й… Колко му трябва на народа да се сплаши, а разходите за подобни “рекламни” съобщения не са огромни. “Бомбата” вече е заложена и новината сама работи за Kontora. Интернет форумите вече втора седмица разнасят мълвата съвсем безплатно…”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.