Део – изненада във ВИП Брадър. Защото прекалиха с агитацията за Мария Гроздева

Победата на Део във “ВИП Брадър” 3 изглежда изненада, при това приятна. Сценаристите на шоуто някак преиграха с подкрепата за Мария Гроздева. В агитацията за нея бяха включени деца, кучета и Лили Иванова. Въпреки че участието на т. нар. прима на българската естрада беше представено като приятелство между нея и шампионката по стрелба, зрителят усети, че импровизираният концерт на певицата май е платено шоу. Гроздева започна да й говори на вие, сякаш я виждаше за пръв път на живо. Запалянковците по “Биг Брадър”, които по традиция се съмняват за манипулации при избора на победителя още от предишни издания на шоуто, изглежда се подразниха от толкова мощна подкрепа за един от участниците.

Део, въпреки цинизмите, които ръсеше в шоуто, не остави неприятни впечатления, защото не демонстрираше нахаканост и високо самочувствие. Изглеждаше искрен, за каквото и да говореше, и неуверен. А това повече се харесва от превзетостта и самочувствието на повечето участници. Освен това Део имаше подкрепа сред по-младата аудитория, която е по-склонна да праща есемеси, отколкото симпатизантите на Лили Иванова от по-възрастното поколение.

Същевременно има и друга версия – “Момчето на Нико Тупарев” беше изтикано до финала. Така се коментира зад кулисите в телевизионните среди. Трудно е да се каже доколко манипулации могат да решат гласуването. По принцип цялото шоу е една манипулация. Но хватките в подкрепа на един или друг участник често са непредвидими и могат да постигнат обратен ефект. Нещо подобно е и в политиката – комбинациите често се обръщат срещу тези, които ги замислят.

Но от цялата дандания “ВИП Брадър” 3 остана лош вкус в устата. Няма как да скриеш, че затрогващите призиви за подкрепа на благородни каузи са само параван за печалби.

И хленчовете да помогнем на страдащите бяха съчетани с постоянни обвинения към държавата, която не се грижи за сираците, за инвалидите и т. н. Но в цивилизования свят това не е грижа само на държавата. Безброй организации, фондации и доброволци са ангажирани с тази дейност. Без да вдигат шум и да се правят на герои в поза на благотворители. Но тук, по традиция от социализма, всички чакат от държавата и обвиняват нея. Слава Богу, и у нас вече има хора и организации, които са се посветили на благотворителността. Може би щеше да е по-полезно шоуто да покаже някои от тях с какво се занимават.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.