Газова сделка между Турция и ЕС разкъсва мъртвата хватка на Русия

Хранилище за природен газ на Турската петролна корпорация в Кинали, на 100 км западно от Истанбул. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Турция постигнаха предварителна газова сделка, която отключва потенциално енергийно доходно предприятие в Каспийския басейн след продължил повече от година застой, съобщава вестник „Гардиън“, като се позовава на високопоставени представители на ЕС. Споразумението, което ще бъде подписано на 25 юни в Анкара, дава силен тласък на злополучния проект на Евросъюза за газопровод „Набуко“, замислен за транспортиране на природен газ за Европа от Централна Азия, Кавказ и Близкия изток. Изданието коментира, че сделката е ключова за разкъсване на мъртвата хватка на Русия върху доставките на „синьо гориво“ за Европа.

„Това е абсолютен пробив“, не крие радостта си представител на ЕС, участвал в тежките преговори с Турция. Той подчертава, че турската страна е приела без никакви насрещни искания условията на Европейския съюз.

Проектът „Набуко“ е в центъра на спор между ЕС и Русия, отбелязва „Гардиън“. Той „включва Турция, Германия, Австрия, Азербайджан и авторитарните режими от Централна Азия“, в опит за гарантиране на газовите нужди на Европа и едновременно с това за разкъсване на монопола, който Русия има над транспортните трасета. Според вестника проектът е бил подсилен от газовата война между Русия и Украйна през януари тази година, която прекъсна доставките на „Газпром“ за Източна и Централна Европа. Подобни спорове имаше и през 2006 и 2007 година, припомня в вестникът.

„Набуко“ е замислен като главното трасе за снабдяване на Европа с газ, което не е контролирано от „Газпром“, обяснява „Гардиън“. Изпълнението на плана обаче даваше засечка поради задънената улица, в която бяха попаднали преговорите между ЕС и Турция. Повечето от половината от трасето на бъдещия газопровод ще е разположено на турска територия, което превръща страната в пазач на енергийните доставки за Европа.

Изходът от задънената улица беше намерен на среща на високо равнище в Прага в петък между ЕС и участващите в проекта държави. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу съобщи, че турският президент Абдуллах Гюл го е уверил, че споразумението ще бъде подписано до седмици. Гюл свърза индиректно „Набуко“ с напредък на преговорите на Турция за присъединяване към Европейския съюз, обръща внимание вестникът. Барозу обаче настоя, че Анкара не поставя условия за сключването на сделка.

Изграждането на газопровода „Набуко“ беше забавено, а планираната цена се увеличи, което даде аргументи на критиците да определят проекта като „въздушна кула“, припомня „Гардиън“. Изданието коментира, че срещата на върха в Прага и бъдещият договор с Турция изглежда са възкресили плана.Вестникът припомня, че трасето на планирания газопровод минава през България и българската държавна газова компания „Булгаргаз“ е един от партньорите в консорциума за реализиране на проекта.

Ако „Набуко“ стане факт, той ще се нуждае първоначално от газ от Азербайджан. Представители на Европейския съюз обаче смятат Туркменистан, с неговите големи залежи, за ключа към жизнеспособността на проекта в по-дългосрочен план.

Вестникът пише, че Русия оказва силен натиск върху централноазиатските републики и Азербайджан, за да спре изграждането на „Набуко“ и да запази контрола си върху трасетата за доставки на „синьо гориво“ на запад. Туркменистан участва в срещата на върха в Прага, но отказа да поеме ангажименти, като очевидно реши да се опита да играе на страната на Русия срещу Европейския съюз.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.