Азис и Устата – „Кич на деня“ в „Ню Йорк таймс“

В популярната рубрика „Кич на деня“ на „Момент“ – лайфстайл приложение на в. „Ню Йорк таймс“, вече има и българско участие – Азис и Устата с техния клип „Точно сега“ с 570 000 посещения в Youtube. Скорошни герои в рубриката са принцесата на Монако Стефани, Наоми, Бриджит Нилсен, Бананарама и т.н. Изданието пише за клипа на Азис и Устата:

„Точно сега“ е заглавието на дуета между 31-годишния Азис – най-голямата поп-звезда на България, и рапъра Устата. Азис е силно свързан с Евророма, социално-либерална партия в неговата страна, защитаваща правата на ромите, а скоро се нареди на двайсет и първо място при гласуването за най-велик българин на всички времена. (Известен е също с това, че имитира секс с мъж на сцената.) Устата е бил поддържащ изпълнител на турнето на 50 Цента в България през 2006 г. и е известен с песента „Всички дрехи ми пречат“.

И Азис, и Устата изпълняват чалга – вид български поп-фолк, който съчетава ромски, турски и български струнни и духови инструменти с електронни ударни и свръх експресивни текстове. В тяхното главозамайващо видео леко пълният Азис имитира боливудска звезда, облечен като брадата гангстерска любовница, докато Устата се изляга в лимузина, придружен от леопард, може би наподобяващ Биги Смолс или Рамзан Кадиров, 32-годишния силен човек на Чечения, който е известен с навика си да отглежда тигри. Нашият български не е много добър, затова не сме съвсем сигурни за какво се пее в песента, но едно нещо е сигурно – тази двойка отправя предизвикателство не само към музикалните конвенции, но и към всяко традиционно разбиране за мъжественост.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.