Яне – главен прокурор, Стависки – шеф на Върховния съд

Хубави работи се случват в държавата. В новините на националната телевизия бТВ говорителката съобщава важна новина: “100 години затвор за лидерите на тройната коалиция поиска лидерът на партия Ред, законност и справедливост”. Следва картина – Яне Янев с глас на говорител, който обявява началото на трета световна война казва, че първата работа на партията му след като влезе в парламента ще бъде да поиска по 100 години затвор за Станишев, Доган и царя. Защо пък по 100? Сигурно си е направил справка в Наказателния кодекс и е изчислил наказанията. Или мисли да гласува специален закон за по 100 години затвор.

След това Яне чете разни точки – условия, при които щял да влезе в коалиция с Бойко Борисов – точка първа – списък от 50 олигарси, които да влязат веднага в затвора.

Да се чуди човек – новините на бТВ хумористична рубрика ли са? Кой сериозен новинар ще поднесе такова идиотско изявление в централните новини като нещо важно? Сигурно някой им е подшушнал, че всяко излияние на аграр-консерватора Яне трябва да се вкарва в новините. Но защо само в новините? Той очевидно е най-подходящият за главен прокурор. А дали яневци са чували, че хората не влизат в затвора само по прокурорска заповед, а има и съд?

И ето, съдът у нас поднесе друга хубава новина – Максим Стависки, който пиян на волана уби човек, а остави друг инвалид, няма да лежи в затвора. И това се харесва от по-голямата част от народа, която пък харесва и заканите на Яне Янев. В държавата на яневци Стависки пък е най-подходящ за шеф на Върховния съд.

И така стигаме до третата хубава новина – Конституционният съд отмени 8-процентната бариера за коалиции. Мотивите засега са неизвестни. Обикновения човек остана с впечатление, че бариерата е измислена да не влезе Костов в парламента. Едва ли Конституционният съд отменя бариерата, за да защити Костов. Интересно ще е да се прочетат юридическите им мотиви. Депутатите против закона за 8% бариера, се мотивират с това, че така се нарушава плурализмът. Но и 4% бариера пак нарушават плурализма. Най-добре депутати овреме да протестират и срещу 4-те процента, за да ги отмени и тях Конституционният съд, че да могат всички да влязат в парламента – и яневци, и Кире Либерало, и всички БКП-та по всички земни кълбета.

Хубавото е, че механизмите на държавата скърцат – съд, парламент, прокурори, яневци се блъскат челно, святкат искри и някак държавата свиква на демокрация. Колко ли действия от тази комедия ще минат, докато България стане правова държава?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.