Операция „Сатана“ – как ЦРУ не успя да свали Енвер Ходжа

Албански поддръжник на комунистическата партия държи портрет на дългогодишния албански диктатор Енвер Ходжа в Тирана. Снимка: Ройтерс

„…Обучението на агенти се извършваше в Атина от американски инструктори на ЦРУ. Те избираха терористите на полигон на албански контрареволюционери и след като ги научеха да боравят с оръжие и свързочна техника, ги обучаваха в диверсионни действия, хвърляха ги с парашути или ги прекарваха тайно през границата, за да организират бунтове срещу народната власт. Ние обаче знаехме за плановете им и ги очаквахме. В продължение на 16 години се разиграваше свирепа игра на агенти в планините на Албания с участие на албански терористи, на американци, британци и гърци. Накрая ги разбихме“. 80-годишният Марк Додани, бивш агент на албанските тайни служби, говори за албанския „Залив на свинете“, по-специално за неуспешната операция на ЦРУ и британската SIS (впоследствие прераснала в МИ6), в която роля е изиграла и Гърция с цел свалянето на Енвер Ходжа.

„Те избраха Албания, тъй като тайните служби на Америка и на Великобритания смятаха, че тя е най-слабата брънка във веригата на страните от социалистическия блок. Вярваха, че със свалянето на народния режим в Албания ще бъде отправено послание към другите народни демокрации за това, какво трябва да последва. Те обаче не успяха, защото погрешно бяха преценили албанската реалност“, казва още Додани и допълва, че „невидимата война на агентите с Гърция е продължила дълги години след провала на империалистите…“

В края на 1947 година Енвер Ходжа и неговите партизани установиха „народен режим“ в Албания, като създадоха първата и единствена комунистическа държава в Средиземноморието. Съвсем естествено, за да оцелее този строй, създаделите му се обърнаха към Съветския съюз, който им оказа политическа, икономическа и военна подкрепа.

Британци и американци бяха разтревожени, тъй като се опасяваха да не би тази малка и незначителна държава да се превърне в плацдарм на Съветите в Средиземно море. Донесенията свидетелстваха, че Москва планира да изгради база за подводници в пристанище Вльора. Това беше и причината, накарала британци и американци да решат да свалят Енвер Ходжа.

С помощта на Съветите Енвер Ходжа организира отлично тайните си служби, изградили перфектна агентурна мрежа в Гърция, чрез която Западът осъществяваше редица антиалбански действия. „Имаше Студена война между тайните служби на двете страни“, казва Луан Побрати от албанските тайни служби Сигурими до 80-те години. Албания беше в позиция на отбрана, тъй като някои среди в Гърция насаждаха сепаратистки настроения и работеха за откъсването на Северен Епир (Южна Албания). „Трябваше да знаем какво става и за това бяхме внедрили навсякъде наши хора”, добавя Побрати.

Колкото до тайния план за свалянето на Енвер Ходжа, задачата за това беше възложена на SIS и ЦРУ, които разработиха операция под названието „Много ценна“ за британците и „Сатана“ за американците. Те използваха албански националисти и антикомунисти, работили като агенти на тайните служби на Гърция, Италия и Югославия. Първоначално стотици противници на режима в Албания бяха обучавани в Малта, а в последствие, в началото на 1948 година, бяха хвърлени с парашути в централната част на Албания. Те обаче не успяха да установят контакти с населението и се ограничиха единствено до диверсионни действия. Операцията продължи до 1949 година, след което американците взеха нещата в свои ръце, решени да свършат с Енвер Ходжа. Основният център на обучение на агентни беше преместен в Гърция и през 1949-та първите 40 албански командоси извършиха десант в района на Вльора, където дебаркира и британския кораб „Сторми сийс“. На брега обаче ги очакваха албанските сили за сигурност – четирима командоси бяха убити, а другите успяха да се върнат живи на кораба.

„Знаехме за плановете на британските и американски тайни служби и ги очаквахме“, казва Додани. Как обаче е разбрал Енвер Ходжа за тази изключително секретна операция, тъй като се предполага, че той е бил уведомен предварително за нея? На един доста по-късен етап шумният провал на операцията беше свързан с името на пословутия двоен агент Ким Филби. Според версията на Запада Филби уведомил Сталин за операцията, а той от своя страна информирал Енвер Ходжа.

Американско-британските твърдения бяха отхвърлени от албанците. „Това е огромна грешка. Планът стигна до нас от един наш агент във Ватикана“, твърди Додани, който гордо казва, че принадлежи към петчленната група на Сигурими, проникнала и разбила мрежата на „контрареволюционерите терористи“.

И не само това. „Когато ние успяхме, Филби вече беше разкрит и беше следен от американското и британско контраразузнаване. С други думи, той нямаше как да знае такива подробности“, пише тогавашният шеф на Сигурими Пило Сандро в книгата си „Снегът започва“, в която излага подробности около операцията. Според него в съставената да разбие „контрореволюционерите терористи“ група е бил включен и един етнически албански грък Йоргос Сулиотис. Целта на групата е била да установи контакти с албанци в страната и в чужбина, за да предизвикат бунт.

„Командоси, обучени в Гърция, продължиха да влизат и излизат периодично в Албания, като тайно преминаваха през границата в района на областта Епир и Западна гръцка Македония. Те осъществяха контакти с паравоенни групи, но не успяха да вдигнат на бунт населението“, разказва 80-годишният Додани.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.