Девет години под властта на Путин

в. Уолстрийт джърнъл

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

При управлението на президента Дмитрий Медведев в Русия стана модно да се говори за промяна и либерализация. На 7 май беше отбелязана една година от встъпването му в длъжност. Неотдавна той даде интервю за опозиционен вестник (в. „Новая газета“ на убитата Анна Политковская – б.р.), позволи на неколцина правозащитници да критикуват режима в Русия и дори си откри блог. А и във Вашингтон има ново правителство, което иска да постави ново начало на отношенията с другите страни.

Жестовете на Медведев обаче не бяха придружени от политически действия. По-подходящо е да се смята, че Русия е в деветата година от управлението на Владимир Путин. Въпреки че сега Путин е министър-председател, той все още дърпа конците. Ситуацията в Русия все още е доминирана от неговия дневен ред на потисничество и грабителство. Склонността на Кремъл да поставя свои хора на различни постове и да преследва противниците не е отслабнала.

Миналия месец правителството на Путин се намеси в кметските избори в черноморския курортен град Сочи, който беше избран за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Трябва да се отбележи, че Международният олимпийски комитет (МОК) се спря на Сочи, чийто климат е субтропичен, след забележителната лобистка кампания на руското правителство. Сочи почти не разполага с инфраструктурата, необходима за протичането на събитие от ранга на олимпийските игри. Освен всичко друго подготовката на града за олимпиадата ще доведе до огромно прахосване на държавната хазна за строителни дейности в заблатена местност. Този проект струва на Русия 15 милиарда долара, докато отделените от Канада средства за игрите във Ванкувър през 2010 г. са 2 милиарда долара. Приятелите на Путин се готвят да се облагодетелстват от предстоящото наливане на пари за строителни дейности.

Жителите на Сочи са принудени да напуснат домовете си, а строителството ще продължи независимо дали трябва да се мине през гробища или мочурища. Строителната дейност ще бъде и екологично бедствие, и катастрофа в областта на правата на човека. Ще има ли намеса или поне някаква реакция от страна на МОК? Ще бъдат ли лидерите на свободния свят толкова нетърпеливи, да натиснат копчето за рестартиране на отношенията с Русия, че също да не реагират по никакъв начин?

Жителите на Сочи надигат глас и учудващо на кметските избори, произведени там през април, имаше истински опозиционен кандидат. Роденият в Сочи Борис Немцов е харизматичен лидер, работил като вицепремиер през 90-те години по времето на Борис Елцин. Както обаче стана обичайна практика на изборите у нас, действащият кмет Анатолий Пахомов от партия „Единна Русия“ отказа да участва в дебати и дори да спомене своя съперник. Същевременно медиите покорно обслужваха пропагандата на „Единна Русия“, като публикуваха странни клевети срещу Немцов (включително обвинения, че се е опитвал да продаде олимпиадата на южнокорейците, които загубиха надпреварата със Сочи).

Наистина, Немцов се яви на изборите, което е рядък подвиг за опозиционен кандидат в Русия. Но това не беше пример за „либерализацията“ на Медведев. Кремъл не остави нищо на случайността. Предварителното гласуване, при което бюлетините се пускат преди изборния ден и се държат на „сигурно“ място, обикновено се упражнява от твърде малко избиратели в Русия. В Сочи обаче над 25 процента от бюлетините за кмет бяха подадени на предварително гласуване, което е приблизително 100 пъти по-висок дял в сравнение с предишните избори в Русия. Повече от 90 процента от тези гласове отидоха за Пахомов. Той спечели надпреварата със 77 процента от гласовете. Имаше и други нередности. В една от избирателните секции преброените бюлетини бяха с 250 повече от общия наличен брой.

Назначаването на кметовете просто би нарушило Европейската конвенция за правата на човека, по която Русия е страна, затова избори ще има и занапред. Но като гаранция, в случай че „Единна Русия“ някога се препъне, Медведев прокарва нов закон, който ще позволи на градските съвети да отстраняват от длъжност избрани кметове с мнозинство от две трети, без право на обжалване в съда.

Някои от противниците на Путин не могат да бъдат елиминирани просто с манипулиране на изборите. Пример именно за това е новият показен процес срещу Михаил Ходорковски (най-богатия човек в Русия преди време) и неговия бизнес партньор Платон Лебедев. Режимът на Путин изпадна в ужас от определеното за 2011 година освобождаване на този явно несломен човек и реши да удължи присъдата му. Новите обвинения срещу някогашната компания на Ходорковски „Юкос“ са за кражба на целия петрол, произведен от нея.

Прокуратурата не може да отговори на въпроса на Ходорковски защо ако „Юкос“ е била престъпна организация, нейното имущество не е било конфискувано и разследвано, а вместо това е било набързо разпродадено на търг на близки до Путин хора. Миналата седмица присъствах на процеса в Москва, тъй като горях от желание да видя лично сюрреалистичния спектакъл. От момента, в който Ходорковски беше арестуван през 2003 година, беше ясно, че срокът му за лишаване от свобода няма да бъде по-малък, а бих се обзаложил и не кой знае колко по-голям, от времето на управлението на Путин. Въпреки че прокуратурата отлично знае, че съдът ще издаде присъда, каквато поиска Кремъл, тя трябва да изиграе своята роля в постановката. А постановката наистина прилича на драма с готов сценарий, след като съдията отказа на защитата възможността да оспорва документите, представени от прокуратурата по време на процеса.

Една от прокурорките се опита да обиди адвокатите, като цитира Блез Паскал, който някога бил написал нещо в смисъл, че адвокатът е доста по-сигурен в своята кауза, когато му се плаща значителен хонорар. През почивката я попитах дали знае една друга мисъл на Паскал: „Неспособни да дадат сила на правото, хората са дали право на силата“.

На Запад се появиха оптимистични слухове за възможен разрив между господата Медведев и Путин. Може би ще има сблъсък, след като цените на енергията рязко се сринаха, руската икономика е в състояние на свободно падане, а има и нужда да се намери изкупителна жертва. Но това няма да стане заради значителни различия между двамата мъже по въпросите на морала и властта. Видяхме достатъчно, за да разберем, че и двамата са врагове на демокрацията, откритата конкуренция и свободата на изразяване.

*Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров е лидер на опозиционната коалиция „Другата Русия“

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.