Смях и параноя от форумите – доцентка спори с руски спамбот


Злоумишлениците в Интернет стават все по-изобретателни и успяват не само да замърсяват форумите, но и да изиграят лоши шеги на някои по-чувствителни потребители. Срещата с особено досадните руски спамботове – програми, които оставят автоматично генерирани коментари и събират всевъзможна информация в мрежата – може да се окаже трагикомична. Известната с активността си във форумите доц. Любима Йорданова коментира в блога на софийския общински съветник от СДС Стефан Иванов. Отговаря й потребител с ник Софиянец, но после в дискусията се намесват спамботове с реплики на руски. Ето какво се получава:

Софиянец Каза:
септември 16th, 2008 at 15:00
Тези коментатори са толкова нагли, не е за вярване. доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист. Кво по дяволите е това. Ругае всички по форумите. Каква е тази жена няма ли си работа. (…) Навъдиха се и някви социолози от кол и въже до пет не могат да смятат правят глобални заключения за бъдещето. Важно е да не им се вярва. Ама народа прост, животът тежък скучен.

(…)

Мария Каза:
септември 18th, 2008 at 18:25
В этой теме юмор неуместен.

Андрей Каза:
септември 25th, 2008 at 15:05
как с тобой связаться? есть предложение!

Анонимен Каза:
октомври 1st, 2008 at 15:24
раз 5 пытался сегодня утром зайти на блог – не пускало. Видать, у твоего хостера были проблемы..

Lanos Каза:
ноември 13th, 2008 at 12:49
Зачет! и ниипет!

(…)

доц. д-р Любима Йорданова Каза:
декември 1st, 2008 at 11:32
ДО “СОФИЯНЕЦ КАЗА”

Здравейте, т.нар. “Софиянец” или колегата ми ст.н.с. д-р А=== П=== от Института за български език при БАН, ченге от Москва, кагебеец,

Ще ти кажа едно, А===. Аз не ругая, а именно като политолингвист /има такава наука, макар че ти и в Москва, и в София не си чувал за нея/ правя анализи на ситуацията и то професионални. Не ругая никого по форумите, а анализирам политическата ситуация в България. Политолингвистиката има изградени методи на изследване, понятиен апарат и т.н. Това, което правя по форумите, е да анализирам ситуацията, като избяхвам строгата терминология, за да стигне посланието ми до по-широка група от граждани, които не са професионално изкушени от политиката и политолингвистиката.

А ти – ти просто не си учен, както и не си софиянец. Роден си в Плевен, нали? Дори и да се криеш под разни псевдоними, не можеш да скриеш стила си. Не можеш да скриеш и факта, че получаваш хонорари от знаеш кое място, за да манипулираш форумите и объркваш хората.

СДС е част от демократичната вълна в България и няма да можеш да изтриеш Съюза от историята на държавата ни. Колкото и да се стараеш. Каквито и суми да ти плащат за тази дейност.

Твоята любима колежка Любима

Димон Каза:
декември 3rd, 2008 at 12:36
Ваш блог мог бы приносить неплохие деньги

доц. д-р Любима Йорданова Каза:
декември 30th, 2008 at 19:47
Сега манипулаторът А=== П=== се е превъплатил в Димон. Само изписването на руски език, вероятно предназначено за поколенията, които бяха принуждавани да изучават в училище езика, между другото, и на Пушкин и Достоевски, сочи школата му – съветската школа. Внимавайте, когато четете форума. Любима Йорданова ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ПОВЕЧЕ УСМИВКИ ПРЕЗ 2009 г.

Zikam.RU Каза:
декември 31st, 2008 at 17:03
Всех с новым годом!

CoolZar Каза:
януари 2nd, 2009 at 11:17
Хороший сайт

доц. д-р Любима Йорданова Каза:
януари 24th, 2009 at 16:08
До А=== П===, велик манипулатор на форумите.
А===,
казвам ти като колежка, зарежи руския език и давай на български. За да те разберат повече хора. Младото поколение не владее добре руски, а и нали ти си англицист?
Поздрави от любимата ти Любима

(…)

Ени Каза:
февруари 5th, 2009 at 17:55
Г-жо вие сте луда спорите с руски спам-бот

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.