Цитат в десетката: Могенс Камре: В Дания сме по-умни в управлението, а имаме 13 гласа в ЕС. България и Румъния – 50

Могенс Камре. Снимка: личен сайт

Френската журналистка, с която говорих, е преиначила думите ми. Нито съм казвал, че българите и румънците са по-глупави от датчаните, нито, че заслужават да имат по-малко гласове в ЕП. Дискусията бе за Лисабонския договор, който прехвърля още пълномощия от страните членки върху евроинституциите. В този смисъл казах, че колкото повече власт членките прехвърлят на ЕС, толкова по-малко в тях е чувството за демократичност.

Дания ще има 13 гласа в ЕС, а България и Румъния – общо 50. И тогава попитах, трябва ли да е така, след като ние очевидно сме били по-умни в управлението на страната ни, че сме създали по-умна политическа система. Не съм казвал, че като хора сме по-интелигентни. Ако българската администрация е толкова добра като датската, защо непрекъснато я дават като отрицателен пример, защо сте начело на класациите по корупция, защо хората у вас са недоволни от начина на живот. И обратното – защо хората в Дания са най-щастливи според ред изследвания…

Преди 20 г. имахте една продължителна диктатура. Промените след нея не настъпиха така бързо, както в Полша да речем. Хората във вашата част на света са били повече потискани. В страни като вашата има нещо като феодална държава. Държава от XIX в. с голяма дистанция между управляващите и човека от улицата.

Виж целия текст във в. Труд

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.