Мъжете предпочитат блондинки. Още от Ледената епоха

“Блондинката” Десислава. Снимка: Булфото

Учените още не могат да разберат защо русите хора са оцелели през еволюцията. Сега един американски антрополог защитава провокативна теза: още преди 15 000 години за жените е било предимство да са руси и със сини очи. Колегите му обаче не са съвсем съгласни. Защо, пише в. “Велт”.

Русите жени са били предпочитани от мъжете още през каменната ера. Това е хипотезата на канадския антрополог Питър Фрост, който предизвика доста дебати. До извода си той стигнал заради следните аргументи: към края на последния Ледников период преди 10-15 000 години големите хищници в студените степи на Европа все се срещали рядко. Малкото мъже, които умеели да ловуват, едва успявали да намират достатъчно месо за храна, а много от тях така и не се връщали от лов. Затова за жените било предимство да са руси: мъжете така и така не можели да се грижат за повече от една жена и предпочитали да изберат онази, която се различавала от останалите.
А това били именно онези, които имали мутирали гени, оцветяващи кожата им в светли тонова, косите – руси, а очите – сини. Според Фрост само чрез тази сексуална селекция, както казват биолозите-еволюционисти, русите коси и сините очи са успели да се разпространят толкова широко сред хората.

Хипотезата, представена от канадския антрополог за пръв път през 2006 година, като че ли потвърждава традиционните клишета за блондинките. Що се отнася до сините очи, наистина е имало подобна мутация, както описва Фрост в сценария си. Датски генетици откриха, че при един човек генът е бил променен преди 6-10 000 години. Затова този човек е имал сини очи, а всички останали с този цвят на очите произлизат от него – общо около една десета от човечеството. Този праотец и прамайка на всички синеоки е живял в Близкия изток или в региона на северозападната част на Черно море.

Но историята на развитието на блондинките – и, разбира се, на русите мъже – не е била толкова проста, както показаха по-нататъшните генетични анализи. Оказа се, че в течение на еволюцията отговарящият за червените, съответно за рижите коси ген е мутирал много пъти. Това твърди Марк Стоункинг, професор в института за еволюционна антропология “Макс Планк” в Лайпциг, в юнското издание на списание Bild der Wissenschaft. Първите мутации се случили още преди 20-40 000 години. А лайпцигският учен Михаел Хофрайтер доказа, че при предшествениците на модерния човек в Европа – неандерталците – е имало рижи индивиди – дълго време преди края на Ледената епоха.

Според учените определящо дали един човек ще бъде рус или риж е наличието на един ген с името MC1R. Днес при хората има повече от 70 различни, възникнали чрез мутации варианти на този ген. Той съдържа плана за строежа на белтъчната молекула на повърхността на меланоцитите – онези клетки в човешката кожа, които отговарят за производството на пигменти, оцветяващи кожата и косата в тъмно.

И днес учените не знаят как точно вариантите на гена MC1R определят цвета на косата. При рижите хора обаче са доказани пет вариации на гена, които водят до появата на този цвят на косата. Но учените могат само да гадаят защо той се е съхранил и след десетки хиляди години еволюция. Защото той представлява опасност за хората, които го притежават. Рижите хора имат и по-светла кожа, която е по-слабо защитена от ултравиолетовото лъчение, а в сравнение с тъмнокожите рискът да се разболеят от рак на кожата е сто пъти по-голям. Затова под палещото слънце на Африка генетичните мутации, които определяли по-светла кожа и променяли образа на първоначално тъмнокожия и тъмнокос човек, трябвало да бъдат елиминирани.

По друг начин стояли нещата, когато предшествениците на съвременния човек напуснали Африка преди 70-45 000 години и започнали да се разселват из Азия и Европа. В умерените ширини светлата кожа вече не била недостатък, обяснява британският дерматолог Джонатан Рийс в Bild der Wissenschaft. Светлокожите хора вече можели да произвеждат важния витамин Д и с малко слънчева светлина, като излагали кожата си. Така носителите на гена за светла кожа успели да се наложат в Европа и в Азия също толкова успешно, колкото и хората с по-тъмна кожа.

Рийс обаче не вярва в подчертаните предпочитания към блондинките, както твърди Фрост в хипотезата си. “Когато кожата е по-светла, червената коса е само една от съпътстващите прояви,” твърди ученият. И без това русите коси си остават екзотично изключение в човешката история: само един на около 50 души е рус.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.