Мемоари на бивш лидер стреснаха комунистическата партия в Китай

Чжао Цзъян – бившият реформатор и генерален секретар на Китайската комунистическа партия – в градината на дома си в Пекин на 17 април 1990 година. Снимка: Ройтерс

Мемоарите на покойния ръководител на Китайската комунистическа партия, който беше отстранен през 1989 година, защото симпатизирал на протестиращите студенти, ще дадат на партията много храна за размисъл. И това ще стане в момент, когато тя решава политическото бъдеще на страната, смята някогашният пръв помощник на Чжао.

Две десетилетия след падането му от власт и четири години след смъртта му, лидерът реформатор Чжао Цзъян нарушава официалното мълчание за бруталното потушаване на протестите на пекинския площад „Тянанмън“ през 1989 година. В Китай се появиха спомените му, които е записвал тайно на касети, докато е бил под домашен арест.

В разкритията си Чжао възхвалява демокрацията по западен модел и казва, че многопартийната политика, свободният печат и независимата съдебна власт са необходими на Китай, за да стане парламентарна демокрация. Попитан какви ще са последиците от мемоарите, неговият някогашен най-доверен помощник Бао Тун каза: „Мисля, че те ще накарат членовете на партията да се замислят дълбоко. Смятам, че е малко по-вероятно книгата да бъде прочетена от висшите ръководители. Тя ще им даде много храна за размисъл и ще ги накара да се замислят за оцеляването на партията.“ Бао е най-високопоставеният представител на властите, осъден на затвор заради протестите на „Тянанмън“. Той твърди, че е 100 процента сигурен, че гласът от аудиозаписа е на Чжао. Бао изслуша откъси от него по време на интервю в хотел-ресторант в Пекин, до където бeше проследен от цивилни полицаи.

Чжао беше обвинен в разцепване на партията, защото оспорвал решението на тогавашния върховен ръководител Дън Сяопин да бъдат изпратени войници за смазване на продемократичните протести на площад „Тянанмън“. Той почина през 2005 година, след като прекара повече от 15 години под домашен арест.

Попитан дали е възможно мемоарите на Чжао отново да разделят партията, Бао беше категоричен: „Не.“

От 1989 година Китай се промени драматично. Страната излезе от дипломатическата изолация, стана третата икономика в света, беше домакин на Олимпийски игри, а миналата година изпрати човек в космоса. Повечето китайци днес са по-богати и по-свободни, отколкото през 1989-та.

„Тянанмън“ обаче все още е тема табу в Китай и се очаква властите да забранят мемоарите на Чжао. „Те няма да бъдат разпространявани масово“, уверен е Бао. Семейството на Чжао не се съгласи да даде интервю.

Мемоарите се появяват в една деликатна за Китай година, когато компартията трябва да премине през потенциално рискови годишнини, включително 20-ата от протестите на „Тянанмън“ и 60-ата от основаването на съвременен Китай. Едновременно с това тя трябва да се справи със забавянето на икономиката и увеличаването на безработицата.

Бао е бил високо ценен политик и като секретар на Постоянния комитет на всемогъщото Политбюро на комунистическата партия е бил с ранг на министър. Сега той е трън в очите на властта и е поставен под 24-часово наблюдение. „Ако партията иска да оцелее в дългосрочен план и в съответствие със закона, тя ще трябва да спазва законите“, подчертава той. „Ако не, те ще допуснат същите грешки, които направиха на 4 юни”.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.