Тълпи посетители в „Нощта на музеите” в София

Десетки дойдоха в Нощта на музеите да видят аудио-визуално изкуство „на живо“ по фасадата на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Снимка: Булфото

Тълпи от хора имаше по централните улици на София, тръгнали да разглеждат музеите на нощна светлина. Вчера от 19.00 ч до 12.00 ч за четвърта поредна година се проведе „Нощта на музеите” в София. Събитието се случва два дни преди Международния ден на музеите – 18 май. Входът е безплатен. Специално за вечерта, всеки музей беше подготвил програма – концерти, пърформанси, прожекции на филми.

В Софийска градска художествена галерия – СГХГ (на ул. Гурко 1) най-голям интерес имаше към нашумялата изложба на втория етаж „Изкушението чалга” с куратори Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова. Залата беше пълна с посетители, които искрено се забавляваха на интерактивното представяне на непреходния феномен от нашата съвременност – чалга музиката. На една от стените е описано по години хронологичното развитие на този стил музика и е направен паралел с важните събития, които се случват по същото време в България. Част от изложбата е и кола „Москвич”, с емблема на „Беемве”. Млад мъж иска да качи детето си зад волана на колата. Докато го слага да седне, му казва: „Такива коли тате имахме едно време. Тогава всички бяхме свободни, ама си мислехме, че не сме. Всички мразехме едно и също. Сега мразим различни неща, но не сме свободни”, продължава той, а малкото момче го гледа с неразбиране.

На долния етаж в СГХГ беше представена авангардна инсталация на художника Недко Солаков, която представлява разказ на собствената му творческа биография. Тя също се радваше на голям интерес от посетителите, които надничаха един през друг в опит да прочетат надписите и картините. Инсталацията е атрактивна, защото кара посетителите да търсят смисъл и символика в един хаос, в който има всичко – предмети, картини (някои дори не са окачени, просто стоят на пода), оръжия, разтворени книги по столовете. Въпреки текстовете по стените, обяснението за всичко, което виждаме, всеки трябва да открие сам за себе си. Освен всичко това, участници в инсталацията бяха и двама бояджии, които през цялото време не спираха да боядисват стените на галерията. Единият боядисва с бяла боя, а другият го следва и с мече боядисва с черна боя. Отначало всеки посетител се чуди дали е дошъл действително на изложба или по погрешка е попаднал на някакви ремонтни процедури в сградата.

Посетители разглеждат изложбата. Снимка: Булфото

Навън в градинката до СГХГ, свиреха циганският духов оркестър „Карандила” и група „Силвър бойс”, които смесват традиционна българска музика, балкански ритми с джаз звучене. Това, съчетано с прохладната майска вечер, събра множество посетители, които се радваха на музиката с бира в ръка.

В същото време тълпи от хора се разминаваха, вървейки от музей към музей. На влизане в Националната художествена галерия някой каза: „Леле, човек, не съм предполагал, че ще има такъв наплив за музеи у нас”. Наистина в Националната галерия хората едва се разминаваха. Тук пък най-голям беше интереса за изложбата „Селото – девица, градът – блудница” от Николай Ненов и Десислава Димитрова. Изложбата представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда. Тя се съсредоточава около важни елементи от българските обреди Сватба, Герман (обред за дъжд), Кукове и Джамал (маскаради). Единственият недостатък в двете галерии беше липсата на климатик. Поради задушната атмосфера много от посетителите се отказваха да разглеждат докрай всички зали.

Пред Националната галерия за чуждестранно изкуство в по-късните вечерни часове, също се бяха събрали групи от хора. Върху самата сграда течеше прожекция, която трудно се виждаше. Преди това в програмата по случай „Нощта на музеите” бяха представени пантомимни и музикални постановки. Трябва да се признае старанието, което са положили всички музеи, за да зарадват посетителите в „Нощта на музеите” в София. Въпреки голямото желание времето не е достатъчно, за да се посетят всички музеи. Важното е обаче, че у нас действително имаше голям интерес към тази инициатива. В Европа тя сепровежда от години.

Към 11 часа вечерта централните улици около Националната художествена галерия бяха пълни с разхождащи се хора, удовлетворени от културния нощен „маратон” и наслаждаващи се на прохладната пролетна вечер. „Абе, София винаги ли е била толкова готина? Гледай колко е осветена и оживена!”, казва момче на приятелката си. „Спокойно нали знаеш, че предстоят избори. Сигурно затова е така!”, шеговито му отговаря тя.

Накрая на вечерта тълпа от младежи се събра в градинката пред Народния театър, където с бира в ръка, продължиха да се коментират различните изложби и успехът на „Нощта на музеите”. „Знаеш ли какво липсва на цялото нещо?”, казва момче на свой приятел „Един концерт за завършек. Да бяха извикали разни групи, да има музика… Така вече щеше да е перфектно”.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.