Защо ще гласувам за „Зелените“

Значки на зелените. Да не се бърка с „Българските зелени“ и „Зелената партия“ – други уж зелени организации, които не се регистрираха за изборите и за които ще стане дума в e-vestnik по-нататък. Снимка: сайт на „Зелените“ -zelenite.bg
Ясен Бориславов

Акциите на екоактивисти срещу застрояването на Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, Пирин и Витоша, срещу грабителските заменки, както и срещу използването на цианидни технологии, започнали през 2006 година, бяха първите по-мащабни действия, показващи появата на гражданско общество в България. Парадоксалното е, че докато публичните власти в лицето на кметове, магистрати, депутати, министри и друга администрация конспирираха срещу обществения интерес и добрия вкус, тези млади хора, които на предстоящите избори ще бъдат представени от партия „Зелените“, успяха да се сдружат в Интернет и вече трета година се опитват да склонят държавата към морал и уважение спрямо интересите на гражданите. Зелените се опитват да предпазят обществото от собствената му глупост, да защитят дълготрайния и стратегически обществен интерес, който е свързан с природните ресурси. Затова ще гласувам за тях.

Четирите петилетки на българския преход регистрираха една очевидна диспропорция между богатство и приличие, между големите пари и добрия вкус. Оказа се, че богатството в България (особено когато е с криминална закваска) много често произвежда кич и арогантна безвкусица в опустошителни мащаби. Българското Черноморие вече необратимо е превърнато в паметник на този процес, но той пълзи и към други части от страната. Това е етико-естетически проблем, който поради своята монументалност е и политически. Единствената политическа формация, която обещава и може да го вкара в дневния ред на обществото, са Зелените. Затова ще гласувам за тях.

Годините на прехода трайно очертаха един събирателен образ на българския политик като професионален тарикат и шмекер, готов заради лични, корпоративни или партийни интереси да трансформира нонсенс в консенсус. Основно занимание на политическите елити, които досега участваха във властта, беше преразпределянето на обществен ресурс в частна полза. Те се превърнаха в самодостатъчна и самозадоволяваща се каста. В някои партийни централи има банални крадци, а парламентарната практика доказа, че законодателството може да бъде не просто клиентелистко, но и дълбоко неморално.

Очаквам Зелените да вкарат нов позитивен образ в българския политически живот. Тяхното влизане в парламента би означавало, че българското общество може не само да произвежда по-привлекателен и морално ангажиран елит, но има и волята да го легитимира на избори. Зелените ще върнат истинската интрига в политиката, ще я направят истинско състезание на идеи и програми, а не игра на пари, маниерност и интонации. Затова ще гласувам за тях.

Официалната медийна пропаганда насажда внушението, че утвърдените политически партии са безалтернативни, поради което и злодеянията на техните елити трябва да бъдат преглъщани. Внушава се, че желаното от тези елити е неизбежно. Появата на Зелените в парламента би било знак, че при демокрацията злото има алтернатива. Затова ще гласувам за тях.

На избори хората най-често гласуват за промяна. Единствените реални носители на достоверна надежда за промяна, обвързана с нов тип обществена солидарност в момента са Зелените. Затова ще гласувам за тях.

Зелените няма да имат мнозинство. Най-оптимистичната прогноза е да влязат в парламента. Въпреки това ще гласувам за тях.

Характерът е най-важното качество в политиката. В българския политически живот има остър дефицит на характери. Зелените проявяват характер. Затова ще гласувам за тях.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.