Шведски криминалета превземат Европа

Водени от Стиг Ларсон, шведските криминални писатели доминират в класациите за най-продавани книги в цяла Европа, а дори и по-непознати имена напредват към успеха.

От Северна Европа с нейната дълга полярна зима, мразовити нощи и отчуждени хора идва студена криминална вълна, която е на път да попари световното господство на американските бестселъри. Шведската криминална литература завзема класациите за най-продавани книги в цяла Европа през последните месеци. Начело е покойният Стиг Ларсон, следван от колегите романисти като Хенинг Манкел, Лиза Марклунд и Йенс Лапидус в един впечатляващ щурм към челото на списъците с бестселъри.

Един анализ на седемте основни европейски пазара на книгата през последните 12 месеца поставя Ларсон, автор на трилогията „Милениум”, твърдо на челната позиция, като водещ европейски автор, оглавяващ класациите във Франция, Испания, Швеция, Холандия и Обединеното кралство. Изследването, резюмирано от в. „Гардиън”, взема предвид мястото и времето на пребиваване в класациите, а не броя на продадените екземпляри. Така се разкрива удивително разнообразна култура на четене в цяла Европа, като само 13 от най-добрите 40 автори пишат на английски език, а 27  – на други езици.

„Това беше много голяма изненада“, казва консултантът Рюдигер Вишенбарт, който обобщава данните от класациите за бестселъри в книжарниците от Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Швеция и Обединеното кралство, за липсата на бестселъри от англоезични автори. „Очакванията бяха, че те ще са повече от 80 процента.“

С англичанката Кати Прайс сгушена под френския лауреат на Нобелова награда Льо Клезио, и Кен Фолет рамо до рамо с германката Шарлот Рош, класациите показват „зашеметяващ пейзаж на вероятно ненадминато вътрешно културно многообразие“, казват Вишенбарт и неговият съавтор Миха Ковач, „и то изключително в европейски цветове“, тъй като са представени само автори, пишещи на европейски езици.

Шведското криминале, начело с Ларсон и Манкел (10-ти) определя аромата на годината в Европа, и Вишенбарт и Ковач прогнозират, че в цяла Европа успехът на техните персонажи Микаел Бломквист и Курт Валандер може скоро да бъде последван от шведските писатели, които вече навлизат в топ 40. Лиза Марклунд, чиято успешна поредица за криминалната репортерка Аника Бенгтсон е бестселър номер едно във всичките пет скандинавски страни, е на 12 място, докато Йенс Лапидус е 17-ти, а Ян Гилу е 15-ти. Йохан Теорин и Аса Ларсон също са в списъка, пред британските автори Мартина Коул и Ники Френч.

Авторите, пишещи на английски в топ 40 са Халед Хосейни (2), Кен Фолет (4), Джон Бойн (7), Сесилия Ахърн (8), Елизабет Гилбърт (9) и Кати Прайс (20).

Къде сме ние

Шведският автор с най-зашеметяващ успех – Стиг Ларсон – все още не е издаден на български – огромната му трилогия „Милениум” се оказва трудна задача за българските издатели (над 3 000 страници). Романите на разследващия журналист Ларсон излизат едва след смъртта му при съмнителни обстоятелства през 2004 г. и веднага покоряват Европа и света. Хенинг Манкел е представен от „Колибри” с романа „Защитна стена” (2006). Трилогията на Ян Гиу „Рицарят тамплиер” (Персей) вече е и в българските класации. „Танцът на смъртта“ на Оке Едвардсон и „Тъмни следи“ на Ингер Фримансон са издадени от „Унискорп.

Току що излезе първият от трите „Черни стокхолмски романи” на Йенс Лапидус – „Лесни пари” („Сиела”), в която юристът разказва за тъмната страна на Стокхолм, за един свят на престъпност, югомафия, затвори, криминална „чест”, фитнеси, моторизирани банди, чилийски наркодилъри, безделници в скъпи имения, шмъркащи кокаин. Вероятно и благодарение на активната културна политика на Кралство Швеция след години затишие шведските автори навлизат все повече и на българския пазар.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.