Истанбул помете царството на ромите

Обитатели на Сулукуле танцуват и пеят преди домовете им да бъдат разрушени. Снимка: Ройтерс

Някога Сулукуле беше център на нощния живот в Истанбул и пазител на паметта на ромите в Турция. Днес то е поле от развалини. Борбата срещу нехигиеничните условия заличи квартала, принуждавайки понякога с бруталност жителите му – занаятчии и артисти – да се изселят. Миналата седмица общинските служители, подпомогнати от полицаи за борба с безредиците, сринаха близо двадесет боядисани самоделни жилищни постройки. На фона на отломките от предишни кампании по разрушаване те свидетелстваха за съществуванието на този отделен свят, сгушен във византийските стени на Истанбул.

Пред погледите на примирените жители, получили предишния ден заповед за експулсиране, служителите разчистваха помещенията, като изхвърляха през прозорците мебели, килими и дрехи, задръстващи къщите, които след това бяха смачкани като сламки от багер. „Едно голямо благодаря на кметството! Благодарение на него тази нощ ще спя на улицата с жена ми, новороденото ми дете и другото на четири години. Изобщо нямаме къде да отидем“, казва със съжаление Ферди Джелеп, безработен, седнал върху канапе сред развалините.

Разрушаването започна в края на 2006 година по нареждане на кметството в община Фатих. По думите на кмета Мустафа Демир бараките, които дори не стават за складиране на въглища“ и в които живееха ромите, трябваше да бъдат заменени от кокетни жилища, облицовани с ламперия, в „османски стил“. Проектът предвижда изселването на близо 3500 души, 1300 от които според данни на общината са роми. Днес повечето жители са пръснати из града и най-вероятно няма да могат да наемат или да си купят апартамент в някоя от жилищните кооперации, които ще изгради кметството. Местната власт в квартала е в ръцете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Ситуацията възмущава Хаджер Фого, активистка от Платформа за Сулукуле. „Кой ще купи къщите, които ще построят тук? Това са използвачите, това са близките до Партията на справедливостта и развитието. Идеята е да се прогонят бедните от центъра на града и на тяхно място да дойдат богатите“, твърди младата жена, която говори за 5000 изселени, главно роми. Преди няколко месеца турският печат публикува предполагаеми списъци на купувачи, сред които фигурират голям брой ръководни кадри и приближени до ПСР. Жената е отчаяна и от положението на експулсираните, които и преди са живеели в нищета, но досега са се справяли с положението благодарение на солидарността в квартала. „Тук най-малкото всички се познаваха, наемите бяха много ниски, бакалинът даваше на кредит“, казва г-жа Фого.

Сулукуле е някогашното царство на свирещи на дайре и на пламенни танцьорки. Преди да преживее упадък през 90-те години на миналия век със затварянето от консервативните власти на развлекателните домове, на които се дължеше славата му, то посрещаше поколения жители на Истанбул. Разпръсването на ромите от Сулукуле представлява край на една хилядолетна история.

Според британския изследовател Адриан Марш, специалист по ромите в Турция, интервюиран в края на 2006 година, Сулукуле вероятно е „най-старата ромска общност в света“, известна досега. Присъствието й е отбелязано още през 1054 година от византийски духовник. Той разказва за присъствието в Сулукуле на тайнствени „египтяни“, живеещи в черни шатри, които се занимават с гадателство, танци и дресировка на мечки. Тази общност може да се открие отново след 15-и век, когато е забавлявала двора на османските султани. „Разрушаването на Сулукуле – това не е разрушаване на някой цигански бидонвил“, смята Марш. „Това е изкореняване на паметта на една общност“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.