Имотите в София поевтиняха с 30-40%, подлезите поскъпнаха. Що ли?

От 1400 евро на квадрат жилищата в уж елитния столичен квартал “Лозенец” паднаха на 1000 евро на квадрат за 1 година. И това – според офертите в сайта “Имоти.бг”, тоест реалните сделки са на по-ниска цена. И вероятно ще падат още, защото реалната цена на една новопостроена сграда в София е 300-350 евро на квадратен метър – толкова излиза строителството с прилична по световните стандарти печалба за строителя. Всичко над тази цена е спекула. Разбира се, има места, които струват повече, където няма площи за строителство и т. н. Да се очаква, че цените на жилища в София ще паднат до тази цена не е реалистично. Но до 500 евро на квадрат – най-вероятно.

Години наред медиите надуваха балона за растящите цени на жилищата, защото инвеститори, агенции, спекуланти им плащаха. И всеки ден четяхме истерични информации как цените растат. И подлъгваха хората да сключват договори на безумни цени. Сега цените падат за година толкова, колкото по-рано са се качвали за 2 години. И още ще паднат, защото са напомпани. И защото градската среда, в която се строят тия жилища, е отвратителна и няма стойност. В момента в София в строеж са около 5 млн. кв. м жилищна площ, още 2-3 милиона са току-що завършени. Търсенето е по-малко от предлагането, сделки се сключват вече на нормални цени.

И в тази ситуация дойде забележителна новина от столичната община. Тя ще плати 88 милиона лева за два транспортни подлеза. Единият – на кръстовището до телевизионната кула. Логично е да се построи естакада – там се образуват големи задръствания. Другият – по-нататък, към следващото кръстовище до Семинарията. И там големи задръствания. Само че – как може тия два подлеза да струват 88 млн. лева? По колко на квадрат излиза? Това да не е луксозно жилище? Нещо май общината пилее парите на данъкоплатеца. Дали някой не си е напълнил джобовете? Имало търг, участвали 5 фирми, не казват кои. Но познай кой го е спечелил – ГБС – “Главболгарстрой”, фирма, която се свързва с Васил Божков, известен още като Черепа.

„Главболгарстрой“ е редовен победител в строителните търгове на общината. Тя ремонтира Околовръстното, цената е 23 млн. лв. на километър. За тия две кръстовища цената излиза поне 60 млн. лв. на километър, ако го мерим в разстояние. На квадрат излиза вероятно 5000 евро. Как става така, че общинските поръчки струват 5 пъти по-скъпо от най-скъпото строителство в София?

И то за две кръстовища, на които ще спрат задръстванията на светофарите, но потокът от коли ще се струпа на следващите запушалки по продължение на кръстовищата. И там ще стане още по-напечено. Но това е друга тема, която май не вълнува особено кмета Борисов и общината.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.