Цитат в десетката: Как да подадем жалба за шахтите по тротоарите в София

Шахти в центъра на София. Снимка: bezhaberie.com

Моля популяризирайте тази инициатива! Всеки от нас е виждал десетки такива шахти. Няма нужда да чакаме в тях да падне детето или баба ви (а и вие не сте имунизирани)!

Преди няколко дни в „Дневник“ се появи „новина“, за разрушени капаци на шахта по тротоар в София. Под статията вече имаше 32 коментара с обичайното мрънкане, но никой не беше предприел действие! А аз само по пътя към офиса видях още 14 (!!!) такива шахти!

Първо, моето мнение е че този проблем е много сериозен и абсолютно недопустим! По тротоарите ходят малки деца, на много места не е добре осветено и не трябва да чакаме хора да пострадат сериозно, за да се задействаме!

И така дойде идеята да пускам жалби за всяка отделна разрушена шахта, да помоля оттук и други хора да правят същото, а аз да улесня процеса на подаване на жалба, като го обясня и напиша примерен текст, който да се копира лесно. Така за всяка шахта, може да се пуска жалба за по-малко от три минути (ако сайта на общината работи, което за съжаление не е гарантирано).

И така, първо да видим, кой не си е свършил работата? Персонално контролът за това трябва да се осъществява от Румяна Манова, Началник Отдел „Контрол на инженерната инфраструктура“ към Столичен инспекторат (тел. 9377 501). Шахтите са собственост и се поддържат от съответните инфраструктурни фирми (CEZ, БТК, кабеларки и др.), но контролът върху състоянието им е задължение на общината. Тя трябва да ги накара да се грижат за тях и да използват качествени материали. Затова жалбите трябва да се насочват към общината. Как да го направим?

Няколко правила:

1. Една шахта (дупка) – една жалба. Това е много важно, за да е подчертае масовостта на проблема. Много е лесно да се пуснат много жалби ако имате много примери, надолу съм приготвил примерен текст.
2. Точно описание на местоположението на шахтата
3. Запомнете номера на жалбата, за последващо проследяване.

Жалбата трябва да се насочва към Заместник-кмет Направление „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина (987 9523, в.206, isavina@sofia.bg). От биографията и е видно, че поне трябва да се оправя с електронни документи.

Как да подадем жалба:

Виж целия текст в блога на Даниела и Михаил

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.