9-годишните Ники и Влади: „Другарю гросмайстор, вие сте мат!“

Влади (на масата най-отляво) играе срещу гросмайстора Кирил Георгиев и го побеждава. Снимка: личен архив

Все по-често на истински гросмайстори се случва да изпаднат в положението на Великия комбинатор Остап Бендер от „12-те стола“ на Илф и Петров*. И то пред невръстни противници. „Елате на някой турнир за мъже да видите как опитни шахматисти и гросмайстори пищят като загубят партия шах от 9-годишен състезател като Влади“, казва Мария Николиева, треньорка в „Столичен център по шахмат – София“. Нейният възпитаник Владимир Сергеев Петров победи гросмайстора Кирил Георгиев по време на едновременна игра с 360 шахматисти (виж тук), за която той влезе в Книгата на Гинес.

Почитателите на шахмата по цял свят са свидетели на забавен феномен от последните години. Все повече невръстни хлапета на по 6-10 години участват в турнири за мъже и побеждават световноизвестни гросмайстори. Някои от състезателите са толкова млади на възраст, че още ходят на детска градина и не умеят да четат и пишат. Но анализират сложни партии, предсказват играта на съперника си с по няколко хода напред и печелят партии срещу утвърдени имена.

„Не трябва да ви учудва, че толкова малки деца побеждават майстори на спорта и гросмайстори. Напоследък това е толкова често явление, че вече се възприема за нормално“, казва отговорникът за детско-юношеския шахмат в Българската федерация по шахмат Живко Жеков.

На същото мнение е и Венета Христова, майка на 9-годишния многократен шампион в различни детски и мъжки шахматни турнири – Николай Христов:
„С навлизането на Интернет много падна възрастта в шаха. Все по-млади състезатели стават гросмайстори и майстори на спорта, така че е много вероятно да срещнеш виден майстор на спорта, който е на 12 или 14 години“.

Според Живко Жеков в България има много талантливи млади шахматисти, но федерацията няма право да финансира състезатели под 14-годишна възраст и развитието им зависи само от финансовите възможности на родителите им. По тази причина много родители се отказват.

„Само за европейските и световните първенства (а сега – и за Балканиадата), се поемат разходите за децата, казва Венета Христова. За всички останали турнири родителите поемат разходите, включително за придружители и треньори по време на първенствата. Пребиваването по турнирите продължава по седмица-две и това за едно нормално българско семейство е много голям разход. Не може да гледаш, че детето ти има дарба и интерес, и да не го подкрепиш, но едва смогваме и не знаем докога ще издържим. Българите по принцип сме индивидуалисти и шахът е спорт, който много ни подхожда. Имаме добри състезатели, но като няма финансиране, хората се отказват и това е много тъжно“.

Владимир Петров, 9 г.: Гросмайсторът ми предложи реми, но отказах и го победих

Владимир Петров. Снимка: авторката

Владимир Петров, победителят на гросмайстор Кирил Георгиев, е роден на 1 септември 1999 година. Играе шах от 6-годишен. Има двама по-малки братя – Мартин на 8 г. и Антон на 6 г., които също са шахматисти и имат успехи в турнири за своята възраст. Брат му Мартин също е бил сред 360-те съперници на Кирил Георгиев при поставянето на рекорда за Гинес, и е завършил с реми срещу шампиона.

Влади се е научил да играе шах около 5-годишен. „Видях, че тате играе шах на компютъра и ми стана интересно“, казва Влади. На 6 г. и половина баща му го записва да тренира при Мария Николиева в „Столичен център по шахмат – София“. Предстои му участие в европейското първенство по шахмат, което ще се проведе от 31 август до 10 септември в Италия и сега се подготвя за него. Тренира в учебните дни по около 2 часа, а през ваканциите – по цял ден. В училище любимият му предмет е математиката, а навън обича да кара колело.

Влади разказва за победата си срещу Кирил Георгиев:

Влади с грамотата си за победата над гросмайстор Кирил Георгиев. Снимка: личен архив

„Гросмайсторът игра много силно и влезе в някакви затруднителни варианти, но аз съм играл много пъти този вариант и съм го анализирал. Най-накрая, понеже гросмайсторът се измори, аз спечелих фигура и така партията приключи в моя полза“.
Звучи просто, разказано от дете, но става въпрос за 13-часова шахматна партия. Играта започва около 12 на обяд. Около 23.30 ч . (почти 12 часа по-късно) Кирил Георгиев предлага на Владимир Петров реми. Владко отказва. На 13-ия час Кирил Георгиев сам се предава, защото вижда, че отива към „мат“.

Владимир Петров е побеждавал и много други възрастни шахматисти при участията си в мъжки първенства. От сайта chess-bg.org става ясно, че: „На 23 юни 2008 заслужилият треньор на Азербайджан и президент на „Макаби“ (Баку) ФМ Генадий Гелман изнесе сеанс на 12 дъски, като спечели 6 партии, 4 завърши наравно и загуби две – от най-малкия участник Владимир Петров и от Мартин Андреев (17-годишен ученик от І АЕГ)“. Влади има няколко първи места от републикански първенства по шахмат, награди „Морско конче“ и др. Мечтае като порасне да стане като Веселин Топалов.

Николай Христов (ChessMaster), 9 г.: Предвиждам следващите ходове на противника си

Снимка: авторката

Във визитката на Ники в сайта на Българската шахматна мрежа пише: „…изключително талантлив… притежава остро-атакуващ стил и гази противниците си с всевъзможни гамбитни дебюти. Любимец е на цяла България“.

Ники е роден на 10 декември 1999 година и е ученик в трети клас на 8 СОУ в София. Майка му, Венета Христова, разказва: „Беше на 5 годинки и 3-4 месеца и сме на гости при баба му и дядо му. Там двамата племенници играят шах. Ники ревна и той да играе. Другите му казват: „Малък си, къде се периш шах да играеш“, обаче той продължава да реве. Сестра му по едно време, за да млъкне, каза: „Дай да ти покажа как се играе шах“. И му обясни. Веднага запомни и оттогава всяка вечер ни караше да играем шах. Лятото сме на море, хората влизат да се къпят, а той грабнал шаха под мишница и търси на плажа някой да играе с него. Тогава решихме да се обърнем към специалист, защото в семейството ни не играем шах – знаем само как се местят фигурите“.

Записват го в клуба на ЦСКА още в предучилищна възраст. По-късно негов наставник става Неделчо Чепаринов, който е майстор на спорта по шахмат и баща на гросмайстора Иван Чепаринов (секундант на Веселин Топалов). Ники е второкласник и играе на открития шампионат на България за мъже в съседство с Неделчо Чепаринов. Опитният шахматист остава очарован от стила на Ники и признава: „Аз не гледах толкова моята партия, колкото неговата“. В момента той подготвя Ники по Интернет или родителите водят малкия състезател на лагери в Асеновград, където живее Неделчо Чепаринов. През останалото време се подготвя самостоятелно вкъщи.

Ники Христов като европейски училищен шампион до 10 години в „Надеждите на света“ и носител на купата на президента за най-добре представило се дете от България. Снимка: личен архив

„Разглеждам партии на големите играчи по Интернет – на Веселин Топалов, на Иван Чепаринов, на Крамник“, казва Ники. Ако искаш да победиш противника си, трябва да се подготвиш с няколко хода напред във варианта, който той ти играе, за да не се изненадаш. Разбира се, преди това трябва да си изучил основните дебюти. Да кажем – защита „Модерно Бенони“, Дамски гамбит, Сицилианска партия, Италианска и т.н. Децата играят най-вече гамбитите. Като видя какво играят, прогнозирам какво са намислили да правят следващите ходове“.

Майката на Ники изрежда успехите му: „На 6 и половина стана първи на международния турнир „Морско конче“  във Варна. Това беше голям успех за ЦСКА, защото дотогава те нямаха медал от голямо първенство. После, разбира се с много труд от негова страна, дойдоха и другите успехи. Това са първо място на „Търновска царица“, първо място на „Полипост“, първо място на турнира „Зоя Петкова“, първо място на републиканското – вече беше шампион до 8 години. След това имахме участие в световното първенство в Анталия (беше на седем и половина) – там делеше 17-25 място с равен брой точки с още няколко деца. След това отново стана републикански шампион до 10 години в Смолян. Сега стана втори път републикански шампион до 10 години. Спечели „Морски дракон“. Тази година остана на второ място (по коефициент, но иначе с равен брой точки с победителя) на открития шампионат за мъже в Пловдив, в категория до 14 години. На финала на турнира за мъже на ЦСКА (всички възрасти) стана осми, след като победи майстора на спорта Стоян Иванов. Преди десетина дни завърши Балканиадата в Солун и сега за първи път стана вече и Балкански шампион. Има две първи места до 10 години на Мтел джуниър и мн. др.“

Въпреки упоритите тренировки, шахът повече помага на Ники за училището, отколкото му пречи. „Има много добра памет, бързо научава нещата, умее да се концентрира, математиката му върви, изчислява наум, в анализите си е много логичен. Когато му се постави задача, винаги обръща внимание на детайлите. Не приема информацията буквално. Ако не си изясни докрай нещата, не спира да задава въпроси“, казва Венета Христова.

Освен шаха, Ники обича да играе всички спортове – баскетбол, футбол, волейбол, тенис (включително на маса) и да кара колело. Наскоро е спечелил медал в училищно състезание по лека атлетика в дисциплината „скок на дължина“. „Близки на семейството и досега се чудят как може да се занимава с шах и да има такива успехи, защото го познават като много енергично дете“, казва Венета Христова.

Любителите на шахмата могат да преборят сили с Ники Христов на сайта playchess.com, в който малкият шампион е известен с никнейма chessnick99. Във всички други сайтове Ники използва нет-псевдонима ChessMaster.

Едно от хобитата му е фотографията. Подготвя изложба в училището си на свои снимки – природни пейзажи от всички сезони, по случай 24 май. В сайта фото култ може да се видят фотографии, които Ники сам е снимал, обработил и качил в Интернет.
*В прочутия сатиричен роман на Иля Илф и Евгений Петров „Дванайсетте стола“ героят Остап Бендер се представя за гросмайстор в градчето Васюки и организира платен сеанс по едновременна игра в местния шахклуб. Тъй като въобще не знае да играе шах, след няколко хода един от любителите му казва изумен: „Другарю гросмайстор, вие сте мат!“ Следва спасяване с бягство.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.