Мед посред София. Истински! Насам народее, 5 лв. килото!

Пчелите си познават стопанина, твърди Георги Димитров от Елхово. Те ме зареждат с енергия, вярва бившият офицер от армията.

„Восъкът е метлата на червата – провиква се 60-годишен мъж от Елхово – Елате, елате! Казвам се Георги Димитров. А-а-а-а, по магазините са ментета! Ние сме производители, това е мед!”
Мъжът е един от около 30 пчелари, събрали се на пъпа на София в градинката до градската баня. Производители на мед от цяла България са разположили открити щандове. Има всичко: пчелен мед, клей, восък, цветен прашец. И ако случайно поспреш, те подканват с бъркалки от кафе да опиташ меда им.
Тази година за пръв път са в София по Великден, с разрешение на кмета Бойко Борисов. Иначе се събират през септември. Опънали са един транспарант с надпис „Фестивал на меда”.
По сергиите се продават може би 100 вида мед. Наредени са пликчета с цветен прашец по 2-3 лева, в малки шишенца се предлага пчелен клей по 2 лв. – „Укрепва венците и помага при профилактика на пародонтоза”, хвалят го пчеларите.

Радослав Михайлов от Добрич с неговите 4 вида мед – Еньовски (от 4 билки), слънчогледов, от кориандър и от магарешки бодил.

С охота обясняват как да различим истинския мед – захаросвал се, но се познава по това, че кристалчетата са фини. А като има захар, кристалите са неестествено едри, твърди Стоян Михайлов от Добрич. „Това тук е 100% чист мед, ние примеси не слагаме. Тука не сме случайни, на всеки щанд има сертификат. А на Женския пазар е чудо.”
„Аз съм офицер от запаса. От 1978-а година се занимавам с пчеларство и това ми е хобито. Пчелите излъчват енергия, от която се зареждам и се чувствам добре”, казва гордо Георги Димитров. Твърди, че пчелите си познават стопанина. „Българинът консумира шест пъти по-малко мед от германеца. Е, кой е по-умен? – нарежда офицерът от запаса – Търговците го изкупуват от нас по 2,50 лв. килограма, примесят го и го продават много по-скъпо.”
Йордан Георгиев от Стара Загора пък практикува подвижно пчеларство. Показва снимки на фургона с кошерите. „Модерна технология. Трябва да сме в крак с времето – обяснява той – Местим се от място на място.” Твърди, че в рода му той е четвърто или пето поколение, който се занимава с пчеларство.

Капка Тодорова от Царево продава манов мед на познавач. Това е най-скъпият мед на изложението – 6 лв. килото. Но е по-евтин отколкото в магазина. Купата пред нея е награда за качество.

При семейство Тодорови от Царево разбираш, че има и манов мед. „От Странджа. Работим с 500 пчелни семейства”, поясняват съпрузите. Мановия мед се добивал в широколистна дъбова гора. Не е нектарен мед. Пчелите на Тодорови били разположени по поречието на река Велека. По листата на странджанския дъб се образува сладки капчици роса, казва се мана. Пчелите ги събират, преработват ги, обогатяват ги с ензими. Мановият мед се различава от нектарния по това, че съдържа от 7 до 9 пъти повече минерали и витамини, в сравнение с нектарните медове, твърдят съпрузите. Изнасяли го за Германия и Австрия. „Мановият мед е най-скъпият мед в света. Около 13 евро е цената за килограм в Швейцария. Който веднъж хапне от мановия мед ни става постоянен клиент”, нарежда Капка Тодорова.

Мед от село Остров, пчелен клей, и кутийки с микс от орехи, бадеми и мед.
снимки: Нели Томова

Радослав Михайлов от Добрич е тук със сина си Стоян. „Четири вида мед произвеждам – Еньовски – от цветове на еньовче, липа, мащерка и глухарче. Действа общо укрепващо на организма. Това пък е от кориандър, за стомашно-чревни проблеми – язви, гастрити. Слънчогледовият укрепва сърдечно-съдовата система, а този е от магарешки бодил. Стимулира действието на простатата, прочиства и укрепва черния дроб”, нарежда Михайлов.
Как така един мед може да е от еньовче, липа, мащерка и глухарче, не е ясно. Опитва се да го обясни малко по-нататък една истинска професионалистка в пчеларството.
Тук в градинката е „Царицата на меда”. Това е титла, която се дава с конкурс. Всъщност цариците са две. Едната е Петя Иванова от с. Остров – „Царица на меда” за 2006 г. Тя се възмущава от търговците, които увеличават количеството на меда с глюкоза и др. примеси.
Другата е царицата за 2006 г. – Цветелина Щерева, на 32 години от Пловдив. Тя има още една титла – магистър по пчеларство. Пояснява, че е репортер в пчеларския вестник.
Любезна е да отговори и на някои предизвикателни въпроси.
– Спазвате ли европейските стандарти при производството на меда?
– Разбира се. Ако имаме проблеми относно стандартите, те са по отношение на остарелия инвентар. Всичко друго се спазва стриктно. Като казвам нас имам предвид, производителите.

Царицата на меда Цветелина Балчева.
Снимки: Нели Томова

 Защо тогава от ЕС няколко пъти връщат български мед, заради наличие на антибиотици?
– Стара ви е информацията. Това се случи преди две години, заради остатъчни антибиотици и сулфонамиди в тировете. Следя нещата и ви уверявам, че в момента нашият мед е на водещо място. България е на трето място по разнообразие на растителни видове, а това значи и много и разнообразни видове мед.
– В САЩ тази зима са измрели 80% от пчелите в 20 щата. Как стоят нещата тук?
– Да, четох. Определят положението като бедствено. И то си е.
Смятам, че е заради генно модифицираните растения и пръскането. Този голям проблем ще ги накара да се замислят за значението на пчелите, за биологичното равновесие и за разнообразието на растителните видове. Това е един от начините за опрашване на растенията, пчелите имат ключова роля. Това което се случва с американските пчели ще има негативен ефект върху природата като цяло. Ванга също беше предрекла че пчелите ще изчезнат.
В България изкупната цена на меда падна и ще продължава да пада, и пчеларите ще намаляват. Това е проблем сега, иначе пчелите ни са живи.
– Как така един мед може да бъде билков, акациев, боров? Нали пчелите кацат навсякъде? По какво ще различиш кой мед от какво е?

Продават се и фигурки, направени от пчелен восък – за подаръци.

– Има период на цъфтеж. Знаем от кога до кога цъфти акацията. Пчелите имат свойството, наречено флороспециализация. Тоест избират си определени цветове. Пчели разузнавачки намират къде има акации, връщат се и със специален танц обозначават мястото на акациите на пчелите събирачки. Самите пчели си избират пашата. Прави се анализ, който определя поленовите зърна. Над 30 процента зърна, примерно от акация или от мащерка, се определя какъв вид е медът.

Щерева завършва с това, че ако гледаш пчели, не трябва да миришеш на алкохол, на парфюм, цигари, силни миризми. Тя самата си избирала специален сапун за къпане, за да не дразни пчелите си.
След като се наслушаш на многобройните обяснения, започваш да си мислиш, че пчеларите са някаква секта.
Но медът на сергиите е истински. Поне по-истински, отколкото в магазина.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.