Май е добре всички момчета да бъдат обрязани

Хирурзи обрязват момче в болница в Алжир. Снимка: Ройтерс

Нови изследвания показват, че отстраняването на кожичката на главичката на пениса може да пази не само от ХИВ, но и от други болести, които убиват милиони хора. Сега някои лекари преосмислят гледните си точки за древната и противоречива процедура. Как реагират медицинските среди на новата информация, пише в. „Индипендънт”.

Ако сте родители на малко момченце и ви кажат, че една малка операция може да ме даде защита срещу три болести (най-малко), които убиват милиони хора по света, ще се заинтересувате ли? Най-вероятно да. Когато обаче разберете, че въпросната операция е обрязване, ще се изпари ли ентусиазмът ви?

Обрязването е най-често срещаната хирургическа операция в света. То обаче е и сред най-чувствителните – в политически, културен и етичен смисъл. Дори сред научната общност е трудно да открием смислен дебат за положителните и отрицателните страни като се анализират фактите без да се взима страна. От няколко десетилетия медицинските среди мълчат за обрязването, съзнавайки трудностите около него. Лекарите най-често се съгласяват, че операцията „не е медицински необходима” – с изключение на много малко случаи, например когато кожичката на пениса не се връща назад. Те казват, че пациентите и обществото трябва да решат за етичността на обрязването по религиозни и други немедицински причини.

Сега удобният консенсус беше нарушен от появата на доказателства, които показват, че отстраняването на кожичката на пениса може да предотврати заразяването от редица венерически заболявания. Три изследвания, направени в Южна Африка, Кения и Уганда между 2005 и 2007 година демонстрираха, че обрязването на мъжете намалява риска от заразяване с ХИВ от 50 до 60 на сто. Това е добре известно и вече доведе до разработването на програми, които предлагат обрязване в редица африкански държави, подкрепени от Световната здравна организация. Очакванията са, че дългосрочно те могат да спасят живота на милиони.

Сега се появиха нови доказателства за предпазния ефект на обрязването срещу заразяване с човешкия папилома вирус (HPV) (който е основната причина за рак на маточната шийка при жените и който е бил намален с 35 процента), и с вируса херпес симплект (HSV) (причинителят на херпес, намален с 25 процента). Вероятно обрязването предпазва и срещу сифилис, но данните, публикувани в специализираното издание New England Journal of Medicine през март, се базират на прекалено малка извадка, за да бъдат направени подобни изводи.

И HPV, и HSV са глобален здравен проблем, които далеч надхвърлят ХИВ по честота, като причиняват много смъртни случаи и страдания. Ракът на маточната шийка отнема живота на хиляди жени в западните страни (и на милиони в развиващия се свят). Херпесът рядко е фатален, но причинява сериозни страдания, а третирането му струва милиони паундове.

Уводната статия на New England Journal of Medicine казва, че откритията са „зов за действия към професионалните общности”, които трябва да преразгледат съветите, които дават по отношение на обрязването. Две държави – САЩ и Австралия – вече се вслушаха в призива. Американската академия на педиатрите сформира работна група, която трябва да проучи политиката към обрязването. Подобен преглед тече и в Австралия.

Сюзън Бланк, председател на американската работна група и педиатър към нюйоркския отдел по здравеопазване, каза: „През последните няколко години се появиха много данни, които трябва да бъдат преценени и да бъде разработена съответната политика. Вярно е, че данните са категорични. Задачата ни е да ги разгледаме в контекста на нашата ситуация. Здравето на бебетата и децата са свързани с много емоционални въпроси.” Д-р Бланк твърди, че в някои от американските щати обрязването намалява, но като цяло е широко разпространено (65 процента) и нивата са високи, сравнени с Великобритания.

Броят на обрязванията във Великобритания е много по-нисък и от десетилетия спада. Според Агенцията за защита на здравето в момента той е стигнал 16 на сто. Но британският Кралски колеж по педиатрия не планира да последва сродните американска и австралийска организации и да сформира работна група, която да разгледа информацията.

Професор Терънс Стивънсън казва, че ХИВ не се среща толкова често във Великобритания и много рядко се предава от хетеросексуални в рамките на страната. Той твърди също, че няма доказателства, че обрязването предпазва при секс между мъже. В момента тече международна кампания за ваксина срещу рака на маточната шийка и се очаква тя да намали значително броя на заболелите от тази болест. Разпространението на херпеса също било значително по-ограничено отколкото в САЩ. „Съмнявам се, че колежът или министерството на здравеопазването биха лобирали за въвеждането на обрязването при новородените като здравна мярка. Да се извършат 300 000 процедури годишно, какъвто е броят на ражданията на момчета, ще струва много пари – пари, които може да бъдат използвани за други неща.” Ако родители го попитат за предимствата на обрязването, той ще им обясни подробно. Но има и недостатъци, включително неудобството, причинено от процедурата, нуждата от антибиотици и – по-рядко – усложнения като кървене.

Бари Евънс, консултант-епидемиолог и специалист по полово предавани болести, казва, че значението на обрязването като защита срещу ХИВ в Африка е добре известно. „То е удивително и е истинска възможност за намаляване на епидемията от СПИН в Африка”, изтъкна той. Но на Запад нещата са по-различни. И да се дебатира по проблема е трудно. И двете страни имат предразсъдъци, казва той. „Някои хора разглеждат обрязването като малтретиране на децата, докато други казват, че да не се направи е равносилно на занемаряване на детето и че трябва да бъде разглеждано като ваксинация. Малцина предлагат да бъдат разгледани данните, да бъдат преценени и да се реши дали имат някаква стойност.”

Обрязването има медицински предимства и ако родителите решат да направят процедурата по религиозни или други причини, те не трябва да бъдат омаловажавани. Но по отношение на ползата за населението като цяло, консенсусът във Великобритания е, че ще бъде трудно да се оправдаят усилията да се увеличи броят на процедурите. Остава да видим дали САЩ и Австралия са на същото мнение.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.