Прическа на абитуриентка – 60-100 лв. Вече не е модерно състаряване с тежък грим и кок

Калина е абитуриентка след броени часове. Избрала е стилистката Ева Вучкова, за да й направи прическа и грим за балната вечер. Идеята е Калина да изглежда най-естествено, без да се прекалява нито с грима, нито с пищна прическа. Снимки: авторката

Нежно подчертаване на формите, лек грим, естествени коси – това е модата при тазгодишните абитуриенти. Все повече гримьори и фризьори препоръчват на момичетата в балната нощ да изтъкват младостта си, а не да се състаряват. Допреди десетина години за абитуриентската вечер бяха задължителни силен грим или кок, тежки прически. Момичетата трябваше да изглеждат като жени, заради символиката на бала – порастването на девойката.

Няколко години назад пък дойде модата родители да подаряват гърди и големи устни на момичетата за абитуриентската вечер, както и удължаване на косата. Косите станаха много обемни, а гримът  – тежък. „Чалга тенденцията не е отминала и скоро няма да отмине, но все повече млади момичета се доверяват на професионалисти, които ги напътстват да не прекаляват с всичко това”, казва стилистът на „House of beauty“ Ева Вучкова, която от 8 години упражнява тази професия.

Гримът и подготовката за прическата се правят едновременно, за да се спести време. снимки: авторката

В момента се препоръчват максимално раздвижени прически и по-естествени коси. „Професионалистите винаги гледат най-вече какво би отивало на даденото момиче, обяснява Ева. Важна е формата на лицето, структурата на тялото, дрехата, с която ще е на бала, цвета на кожата, цвета на очите.” Оказва се, че стилистите предпочитат да не показват списания на клиентите, в които те да избират прическата си за бала. „Много хора се подвеждат по модела, който виждат на снимката. Не винаги обаче видяното би им отивало. Повечето хора харесват това, което не им стои добре, а това, което би им отивало – трудно го възприемат.”

При избора на професионалисти, които да направят грима и прическата, трябва да се внимава. Много са некомпетентните фризьори и гримьори, които могат да съсипят настроението на абитуриентката. Някои предпочитат да си правят пробна прическа и грим, за да са сигурни, че ще изглеждат добре в деня на бала. Обикновено цената им е наполовина по-ниска от тази, която се взима в самия ден на събитието. Ако се прави само консултация – обсъждане на прическата, то не би трябвало да се заплаща.

Ева гримира Калина. снимки: авторката

Цените на стилистите са различни, в България можеш да си направиш прическа за 100 и за 500 лева. В луксозни салони, които не прекаляват с високите цени, прическите са в рамките на 100-150 лева за повдигната коса, с подготовка и моделиране. Цената е по-висока, тъй като понякога се слагат подплънки, камъни и се прави около 2 часа. За прическа, която не е свързана с толкова много работа, цената е между 80 и 100 лева. Ако прическата е по-лесна за правене – просто навита, спусната коса например, е около 60 лева. Сумата за прическата се увеличава, ако клиентката е с екстеншън (удължена коса), защото и работата е повече.

Стилистката Ева Вучкова показва готовата за бала Калина снимки: авторката

При грима, тази година стилистите препоръчват момичетата да се откажат от така популярните „опушени очи”. Светлите тонове, които подчертават младостта и естествения вид, са на мода. Цветовете на сезона са и цветовете за бала – зелено, оранжево, лилаво, златисто. Ако гримът се прави в салона, в който си правите прическата, нормалната цена е между 50-60 лева. Ако повикате гримьора у дома си обаче, цената се вдига на 100 лева.

„Повечето от колегите ми предпочитат да не ходят по домовете, за да правят прически и да гримират. Аз самата не го правя – всички клиентки идват в салона ми, казва Ева. В домовете нито има условия да се измие професионално косата, да се оформи, не е удобно и когато постоянно роднини се вълнуват около абитуриентката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.