Цитат в десетката: Аз гласувам, аз избирам, аз съм свободен

Да гласуваш означава да направиш избор. По-добре да избереш чашата да е на половина празна и да я допълниш с гласа си. Важното е да гласуваш.

Аз гласувам защото имам тази свобода. Хората сме разглезени същества. Все мрънкаме как нямаме свобода, а не използваме тази, която имаме. Забравяме например, че жените в България имат право да гласуват едва от 1937. В Швейцария получават пълно право едва през 1973. В Саудитска Арабия и в Обединените арабски емирства, все още нямат това право. Ние го имаме и не го ползваме. Правото да гласуваш е правото на свобода. Само страхливецът се отказва доброволно от свободата си. А свободата трябва да се засвидетелства при всеки възможен случай – изборите са такъв.

Аз гласувам, защото не искам друг да взима решения за моя живот и моето бъдеще. Гласувам защото имам мнение и защото съм личност. Гласувам заради себе си. Гласувам защото всяко нещо, което правим или не правим има своите последици, а последиците от не-гласуването са по-лоши от тези от гласуването. Аз гласувам по моя воля и не продавам гласа си.

Аз гласувам, защото колко и налудничаво да звучи, аз искам да живея в България. Искам децата ми да се българи. Искам да живеят добре.Искам да живеят дори по-добре от мен, макар на практика да нямам от какво да се оплача. Искам да живея в държава, в която базисни неща като чистотата и местата в детските градини даже не се коментират, а са факт. Искам да живея в държава, в която има лекарства за хронично болните. В която диабетиците не са принудени да си сменят инсулина от днес за утре, а раково болните се лекуват по съвременни методи. Искам да живея в държава, в която майките не изоставят децата си. Или ако го направят, тези деца попадат в семейства, а не гният по домове. Гласувам защото въпреки всичко казано до тук, на мен ми харесва да живея в България.

Има много отговори на въпроса „Защо гласуваш?”. Не казвам „ЩЕ”, защото аз гласувам по принцип и на всички избори. Няма по-важни и по-маловажни избори. Трябва да се гласува, защото колкото повече гласуваме, толкова повече омаловажаваме купените гласове. А нашето бъдеще не струва 5, 10, 50 лева или тройка кебапчета с боб и лютеница. Не струва даже пътните от Турция до Кърджали. Аз гласувам, защото моето бъдеще струва повече. Гласувам, защото всяко решение в Брюксел, рефлектира в София. Гласувам защото, колкото повече гласуваме, толкова по-оспорвана е битката за всяко място в родния ни парламент.

Всъщност, ако ме попитате в прав текст, защо гласувам ще кажа просто: Защото така. За мен няма друг вариант. Никога не съм се замисляла, дали ще гласувам или не. Пускала съм празна бюлетина, наопак съм пускала. Аз просто гласувам, затова и се включих в кампанията на Калоян К. Цветков. „Аз гласувам” набира скорост, макар сайтът да е пуснат от броени дни. Включете се и вие. И гласувайте.

Виж още текстове в блога ентелегентно

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.