Европейският парламент – затворен за малцинствата

Служители отиват на работа в Европейския парламент в Брюксел. Снимка: Ройтерс

В следващия Европейски парламент може би ще има малко повече депутати от имигрантски произход. Но тази еволюция е смятана за „незначителна“ във Франция, първа имигрантска страна, където насърчаването на етническите малцинства е честа тема в политическите дебати.

Заради забраната за публикуване на етнически статистики в някои държави трудно може да се разбере колко от 785-имата евродепутати са представители на малцинствата. Континентална Франция в момента е представена в Страсбург и в Брюксел от двама депутати с магребски произход и един от Антилите, от общо 78. Този брой може да нарасне до 6 или 7 след изборите на 7 юни. „Забелязва се еволюция спрямо предишните избори, но тя е твърде слаба, за да бъде значителна“, коментира председателят на Представителния съвет на сдруженията на чернокожите, Патрик Лозес. Той отбелязва, че мнозина кандидати на малцинствата фигурират в листите на неизбираеми позиции.

Това мнение споделя и Фадила Меал, председателка на женското сдружение „Марианите на разнообразието“ и кандидатка на трета позиция в парижка област на центристката партия Демократично движение /МоДем/. „За първи път в европейските листи има много личности от малцинствата. Това става нещо обичайно и в бъдеще вече няма да гледаме произхода на тези хора, а това, което предлагат“, казва тя.

Франция поддържа сложни отношения с гражданите от бившите си колонии, които почти не са представени в политиката, във висшата администрация или в ръководствата на предприятия. Избирането на Барак Обама в САЩ предизвика във Франция критичен самоанализ по този въпрос.

Със своите 99 депутати Германия разполага с най-големия брой избраници в Страсбург. Но противно на въпроса за паритета мъже/жени – често дискутирана тема в политическия живот – този за разнообразието не предизвиква дебати в страната, където Зелените са ръководени от председател от турски произход – Джем Йоздемир. Тази партия не издига кандидат от чуждестранен произход. При християндемократите представителите на малцинствата са двама от 38.

Въпросът не поражда дебати и във Великобритания. Трима консервативни евродепутати от общо 27 явно принадлежат към етническите малцинства, но само един демонстрира шриланкийския си произход. Лейбъристката партия пък открито изтъква азиатския произход на Клод Мораис, един от първите евродепутати от т.нар. видими малцинства и единствения в този случай сред 19-те нейни избраници в Европарламента.

В Холандия петнайсетина от 289 кандидати произхождат от имигрантските среди. Десетина от тях са от партията Солидара. Те бяха „избрани заради техните идеи, а не заради  произхода им“, заяви пред АФП Маргрит Твистерлинг, председателката на тази партия, която се бори за „мултикултурно и открито общество“.

В Белгия на изборите се представят малък брой кандидати с чуждестранен произход, но те рядко са на избираеми места. В Швеция, където министърката на интеграцията Ниамко Сабуни идва от Бурунди, броят на кандидатите с чуждестранен произход не превишава трийсетина от общо 352. Една кандидатка от социалдемократическата партия ясно се оприличава с ефекта Обама. Евин Четин, на 25 години, е от кюрдски и асирийски произход. Във Финландия осем кандидати от 241 са с чуждестранен произход. Най-известна е палестинката Умая Абу Хана. Не се очаква някой от тях да бъде избран. В Дания те са 5 от 102. Единственият, който вероятно ще бъде избран, Фатхи ел Абед, също от палестински произход, е противоречива личност и често е мишена на критики на крайната десница.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.