Румъния най-после подкрепи майчинството

Снимка: Ройтерс

Румънската държава дълго време пренебрегваше политиките, насочени към подкрепа на майчинството. Румъния беше държавата с най-много аборти в Европа и оказваше най-малка подкрепа на младите майки. Законодателството, което регламентираше абортите, беше сред най-либералните в Европа. А това, в съчетание с ограничената употреба на контрацептиви, превърна Румъния в страната с най-много аборти в рамките на Европейския съюз.

Финансовата подкрепа, отпускана от държавата на младите майки, дълго време беше незначителна в сравнение с разходите, които се налагат при появата на едно бебе. Бюрокрацията все още възпрепятства младите майки да се ползват от правата си.

Но все пак държавата дава сигнали, че възнамерява да преразгледа отношението си, а появата на доброжелателните жестове не закъсня. На хартия румънките се ползват с една от най-дългите платени отпуски по майчинство на целия европейски континент. Но едва от 1 януари 2009 година размерът на майчинството беше преразгледан и в момента възлиза на 85 на сто от месечния доход на майката, като все пак сумата не може да бъде по-голяма от 4000 леи (около 2000 лева).

Интересно е, че проектът на този закон беше отхвърлен от правителството на Таричану с мотива, че няма достатъчно средства. Но ето че в период на свити бюджетни разходи, депутатите одобриха нови мерки, които имат за цел стимулиране на раждаемостта. Така майките студентки също ще получават майчинство, а майките на близнаци ще получават по-голям размер майчинство. Румънската държава подкрепя младите майки чрез отпускането на майчинство, предоставянето на отпуск за отглеждане на дете и чрез надбавки за деца, при определени условия. Недостатъчни мерки за подсигуряване на охолството на едно бебе, но достатъчни за по-скромен живот.

Признаци на доброжелателност идват и от полето на правосъдието, където новият проект за наказателен кодекс опитва да въведе ограничения в законодателството за абортите. Така, след шестия месец от бременността, всяка предизвикваща аборт интервенция, била тя и терапевтична, ще се смята за престъпление.

В момента в Румъния терапевтичен аборт е разрешен независимо от възрастта на плода, а възможността от забраната накара голяма част от гражданското общество да „настръхне“. Въпреки това промяната, включена в проекта на наказателния кодекс, ще доведе до подобряване на защитата на плода. Наблюдава се и по-активна намеса на църквата в този диспут, като в петък в Букурещ се проведе митинг в подкрепа на семейството. Въпреки това Румъния остава сред държавите с най-удължен законов срок за извършването на аборт.

Според Националния статистически институт населението на Румъния продължава да спада, но най-обезпокояващо е намаляването на броя на младите хора. През 2007 г. средната възраст на населението достигна 39 години. Затова, въпреки етичните и морални мотиви, новата политика за насърчаване на раждаемостта чрез практични мерки е добро предзнаменование.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.