Параноичен проект в Скопие – 22-метров Александър Македонски

Паметникът на Александър Македонски в Солун, висок “само” шест метра. Снимка: Пибейз

Намерението на една община в Скопие да издигне в центъра на града гигантски паметник, посветен на Александър Македонски, предизвиква възмущение в македонската столица. Според информации, появили се наскоро в македонския печат, монументът, подготвян в пълна тайна, ще бъде с височина 22 метра. Той ще представлява поставена върху колона статуя на известния завоевател от античността, възседнал своя кон Буцефал, който е изправен на задните си крака. И за да не са нещата половинчати, Александър Македонски (356 – 323 г. пр. Хр.) ще бъде обграден от фонтани с четири лъва и осем статуи, всяка от които по три метра висока, представляващи македонски войници, както и Филип Македонски – бащата на завоевателя.

„Работите са във финалната си фаза“, каза за АФП Владимир Тодорович, кмет на района в центъра на Скопие, където се предвижда да се издигне гигантският паметник. „Точната дата за приключването на тази статуя зависи от италианската леярница „Фердинандо Маринели“ във Флоренция, отговаряща за тази работа“, добави кметът, който изчислява цената на проекта на 4,5 милиона евро.

В страната, засегната силно от икономическата криза, където безработицата достига 40 процента, много хора се възмущават. Атина оцени новия проект на северните си съседи умерено и прие новината с известно пренебрежение. „Както размерът, така и цената на статуята са обратно пропорционални на сериозността и на историческата истина“, коментира говорителят на гръцкото министерство на външните работи Георгиос Кумуцакос.

Паметникът в Скопие ще надхвърли далеч по размери сходния паметник с височина 6,15 метра, издигнат през 1974 година в центъра на Солун – център на гръцка Македония в северната част на страната. Гърция смята, че Александър Велики, както и името Македония, принадлежат само на нейното национално наследство, и по тази причина от 1991 година блокира признаването на малката съседна държава, приета в ООН през 1993 г. под временното наименование “Бивша югославска република Македония”. Преговорите, водени под егидата на ООН, и до момента не позволяват да се намери решение.

Македонското решение да прекръсти през декември 2006 година летището в столицата от „Скопие“ на летище “Александър Македонски“, вече сериозно подразни гърците. Според архитекта Александър Райчевски грандиозният паметник рискува „да задуши пространството“, където той ще бъде издигнат – голям площад в центъра на Скопие. „Толкова е голям. Как хората ще могат да видят, например, лицето на Александър?“, казва той.

Според Нада Проева, професор от факултета по философия в Скопие, един такъв проект, който има амбицията да подчертае идентичността на македонската нация, представяйки я като водеща началото си от античността, няма основание, тъй като „тази идентичност е вече установена“. След провъзгласяването на независимостта си обаче Македония има проблеми с утвърждаването на идентичността си с трима от своите съседи. Гърция не признава името й, българите оспорват съществуването на истински македонски език, сърбите оспорват автономията на македонската православна църква.

Според археолога Кирил Трайковски сегашните жители на Македония представляват „приятен синтез на различни биологични и културни комбинации“. Македонската академия на науката и изкуството обяви намерението си да започне широко изследване, за да установи каква е частта на античното наследство и тази на приноса на славянските племена у сегашните македонци.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.