Северна Корея опира нож в гърлото на света

Президентът Обама пипа леко, но севернокорейският диктатор играе твърдо

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир на 12-тото Върховно народно събрание в Пхенян. Снимка: Ройтерс

Подземният ядрен опит на Северна Корея и ракетните изпитания показват, че режимът изпробва решимостта на Обама. Пхенян очевидно е стигнал до извода, че изказванията на президента като признак за помирение и разбиране издават сериозната слабост на един глобален лидер. Подобно на всички тирани, Ким Чен-ир смята, че откритостта е проява на слабост.

Северна Корея твърдо е решила да бъде ядрена сила. Пхенян заяви, че ще продължи ракетните изпитания и обогатяването на уран. Корейската централна информационна агенция, орган на комунистическия режим, обяви целта на режима: да засили капацитета на ядрените оръжия и да разработи трайна ядрена технология.

Това се случва на фона на поредица от жестове на добра воля от страна на САЩ и техните съюзници. През октомври Америка махна Северна Корея от списъка със страни, подкрепящи тероризма и си затвори очите за това, че Северът се занимава с наркотици, фалшификации, пране на пари и е отвлякъл японски граждани.

Как отговори Северна Корея на тези добронамерени, приятелски жестове? Пхенян ни благодари, като извърши опит с балистична ракета (твърдейки, че става въпрос за изстрелване на сателит), рестартира реактора в Йонбьон, който произвежда плутоний, взе две американки за заложнички и сега прави опит с „ядрено оръжие за самозащита“. Това доказва, че нито едно добро дело не остава ненаказано.

Американският посланик в ООН Сюзън Райс каза, че ядреният опит е „сериозно нарушение на международното право“ и обеща, че САЩ ще настояват за „силна резолюция на Съвета за сигурност, предвиждаща сериозни санкции“. Но това са само думи, а не дела.

Добре ще е американските политически стратези да си припомнят резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, която беше приета седмица след ядрения опит през 2006 година. Резолюцията остро осъжда севернокорейския ядрен опит и налага извънредни финансови санкции. Тя призовава Северна Корея да изостави ядрените си програми и разрешава на страните членки, включително САЩ, да спират кораби, плаващи за Северна Корея, за да ги инспектират за ядрени елементи. САЩ могат също да действат по силата на Закона за неразпространение на ядрени оръжия за Северна Корея, който позволява да се наказват чужденци, които търгуват със Северна Корея с ядрена и ракетна технология.

Засега САЩ и други страни не успяват да накарат Северна Корея да спазва санкциите на ООН и предпочитат дипломацията пред действията. Това само даде възможност на Северна Корея да преследва ядрените си амбиции, докато Западът говори празни приказки. Този въпрос не засяга само Корейския полуостров. Северна Корея е водещата страна в света, разпространяваща ядрени технологии. „Оста на злото“ е жива и здрава, макар че Ирак отпадна от нея. Северна Корея и Иран имат дълготрайно сътрудничество в ядрената и ракетна технология.

Иран изглежда използва Северна Корея като платформа за разработване на ядрени оръжия и така се крие от любопитните очи на Международната агенция по атомна енергия и Израел. Неотдавнашни доклади за ядреното сътрудничество между Иран и Венецуела показват, че оста на злото се простира и в Западното полукълбо.

Северна Корея демонстрира твърд имунитет към санкции. Тя е една от най-бедните страни в света, а светът има нищожно малко икономически лостове. Комунистическото ръководство е готово да плати каквато и да е цена, да поеме каквото и да е бреме, за да стане КНДР ядрена сила, независимо колко страдат икономиката и народът. Ако шестстранните преговори искат да постигнат нещо, е редно Китай да предприеме по-активни мерки, като ограничи износа на гориво и електричество за Северна Корея и прекрати икономическата си подкрепа.

Президентът Обама трябва да нареди на Военноморския флот на САЩ, съгласно резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, да проверява всички доставки по море от и за Северна Корея. Трябва да бъдат взети мерки и за инспектиране на целия въздушен и наземен транспорт. Ако не бъдат предприети по-решителни действия, Северна Корея ще опре нож в гърлото на света, като продължава до безкрай да сипе искания и заплахи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.