Владимир Путин като представител на епохата на Ренесанса

Владимир Путин в пиар акция: лови риба в река Хемчик в Южен Сибир през август 2007 година. Снимка: Ройтерс

Путин вече е публицист и автор на сп. „Руски пионер“. Миналата Коледа той продаде на благотворителен търг първата си картина „Украса на заледен прозорец“ за 37 мнл. рубли. След като издаде DVD, снима се как лови риба гол до кръста и прострелва тигър в Сибир, никой не се съмнява в умението на руския министър-председател да си прави реклама. Последната му акция е в ролята на медиен коментатор. Подробности разказва в. “Лос Анжелис таймс”.

Той е бивш агент на КГБ и има черен пояс по джудо. Нарисува картина, която продаде за много пари на разпродажба и лови гол до кръста риба в Сибир. Работи като президент и министър-председател, като и на двата поста за руснаците беше върхът на властта.

Но като че ли Владимир Путин, този новоизлюпен представител на епохата на Ренесанса, чийто образ вече е немислим без черното поло и ледения поглед, не се уморява да изненадва съотечествениците си. Миналата седмица Путин влезе в ролята на коментатор, като публикува разсъжденията си за мениджмънта и промените.

Първите му стъпки в писането – статията “Защо е трудно да уволниш някого” – ще бъде предоставена на съда на читателите в последното издание на списание “Руски пионер”. Но основната част от текста изтече в медиите няколко дни преди публикуването му и предизвика суматоха в Москва. Подправено с грубовати изрази, есето на Путин, написано от първо лице, представлява донякъде консултация по мениджмънт, донякъде лични размисли, донякъде лекция пред нацията за достойнствата и пороците на често грубата руска култура на труда.

“Дълбоко съм убеден, че постоянните промени не водят към добро. Нито за бизнеса, нито за хората, пише Путин. В крайна сметка ще стане същото като преди, ако не и по-лошо.” Не намеква ли Путин за скрито слабо място? Или той просто посочва стабилността, която много руснаци считат за основното достойнство на управлението му?

Във всеки случай това е важен сигнал от човека, който успя да се откаже от най-висшата длъжност и да запази контрола над властта. Когато ограниченията в срока на президентството го принудиха да се оттегли от поста, Путин определи своя предан наследник и се премести в кабинета на министър-председателя – откъдето, според мнението на мнозина, продължава да управлява страната. Такава маневра не може да е продиктувана от скромност, и путиновата колонка потвърждава имиджа му на човек, който не се отличава със смирение.

“Мога честно да заявя, че, например, ако, когато работех като президент, не се бях намесил в някои ситуации, то в Русия отдавна нямаше да има правителство”, пише той.

Може само да гадаем защо енергичният министър-председател на Русия реши да дебютира в качеството на медиен коментатор точно сега. Есето му е мощна реклама на “Руски пионер” – новото лъскаво списание, което избягва политиката и предпочита материали за лайфстайл и модните тенденции. “Всяка, дума, която той казва, е интересна на хората”, казва главният редактор на “Руски пионер” Андрей Колесников, който добре разбира, че путиновата колонка доведе до взрив на популярността на списанието му.

Преди да започне да издава списанието, Колесников дълго време беше кореспондент на вестник “Комерсант” в Кремъл. По думите му, наблюдавайки професионално придворните интриги, заобикалящи Путин, бил удивен от привидната неспособност на бившия президент да уволнява хора. Вместо това противниците му обикновено влизали в продължителен период на оттегляне, “въпреки че всички знаеха, че са обречени”.

“Разбрах, че проблемът как да уволни някого тормози Владимир Путин”, заяви Колесников. Затова, съставяйки списък с авторите за новото си списание, той подхвърлил идеята на министър-председателя. “Отговори ми много бързо и резултатът беше положителен, разказва Колесников. Не мога да кажа защо се съгласи, не съм го питал. Мисля, че всъщност тази тема го интересува. Очевидно е, че иска мотивите му да бъдат разбрани от широката публика.”

Около Путин винаги е имало колоритен пиар. Например веднъж в планините на Далечния Изток Путин грабнал пушката и уцелил с упойваща стреличка приготвилия се за скок сибирски тигър и така спасил живота на членовете на снимачния екип от руската телевизия. Руските държавни медии писаха доста за този случай.

През есента на миналата година Путин издаде DVD “Да учим джудо с Владимир Путин”.

В колонката си Путин продължава да просвещава руснаците. Този път той дава възможност на началниците да хвърлят поглед към стила му на управление. Не крие раздразнението си от това, че новите сътрудници дълго време влизат в час, и призовава за бдителност, когато става дума за политически мотивирани жалби от колеги, готови да забият един на друг нож в гърба.

“В никакъв случай човек не трябва да бъде очернян зад гърба му, не трябва да се уволнява или да се изхвърля само защото някой нещо казал против него”, пише Путин.

Но ако все пак уволнението се налага, продължава министър-председателят, това трябва да става очи в очи. “За разлика от предишните съветски ръководители винаги правя това лично, пише той. Обикновено викам човека в кабинета си и му казвам право в очите: “Има конкретни оплаквания – такива и такива. Ако считате, че не са верни, че не съответстват на действителността, то, моля ви, може да се борите с тях, да ги оспорите.”

Въобще, началникът не трябва да забравя за личния контакт, добавя Путин. “Дори ако съм зает, но като вляза в кабинета и видя хартийка, на която – например – пише, че някой е звънял, аз, дори да имам само пет минути, връщам обаждането, пише Путин. Знам, че да се обадиш на рождения ден, когато човек е със семейството си, и да поздравиш значи да оставиш следа в душата му.”

О, да, и още един съвет от министър-председателя: Бог ни гледа.

“Във всеки случай основното е, че ръководителят на каквото и да е ниво винаги трябва да помни: ние носим отговорността, която не можем да предадем на никого и да си починем. Никога не трябва да бягаме от решението на проблемите, да тънем в неведение и да мислим, че Господ спи.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.