Лукашенко е готов да мине и без Москва

Беларуският президент Александър Лукашенко по време на интервю в Минск на 4 май. Снимка: Ройтерс

В края на миналата седмица лидерите на Русия и на Беларус направиха в Минск изявления, с които поставиха под съмнение не само перспективите за интеграция между двете страни, но и обещанията на Москва догодина да задейства дългоочаквания Митнически съюз. Както знаем, освен посочените държави той включва и Казахстан.

Отказът на Москва да продължи и занапред да кредитира Съюзната държава между Беларус и Русия беше огласен от шефа на финансовото министерство Алексей Кудрин и подкрепен от премиера Владимир Путин. Това не само разгневи Александър Лукашенко – беларуският лидер обеща да се обърне към останалия свят и там да срещне разбиране. Ако осъществи намерението си, за Русия това ще означава стесняване на сферата й на влияние.

Заседанието на министерския съвет на Съюзната държава миналата седмица в Минск беше рядко скандално и отзвукът му все още ехти из Беларус. Ето лайтмотива на руско-беларуските несъгласия: Москва вече не желае да кредитира Беларус, която според Кудрин след два месеца може да изпадне в неплатежоспособност. И ако Минск иска да получи обещаното от Москва – 500 милиона долара – трябва да ги вземе в руски рубли и да ги използва за взаимни разплащания, договаряни навремето от руски и беларуски експерти. Лукашенко обаче се възмути от този обрат: да не сте посмели да ги молите (руснаците), ще си намерим пари от другаде.

Беларуският президент беше разлютен не толкова от думите на Кудрин, колкото от факта, че Владимир Путин ги подкрепи. Лукашенко вече беше заявявал, че е сърдит на руското правителство – „президентите се договарят“, а кабинетът спъва интеграцията – но този път направо експлодира. Той обвини Русия, че се стремяла да отнеме суверенитета на Беларус.

Твърдостта на използваната риторика създаваше впечатлението, че отношенията между Минск и Москва клонят към студена война. Експерти заявяват, че ако ситуацията се развива в същата посока и градусът на преговорите не се понижи, може да пострадат няколко проекта – интеграцията в рамките на Съюзната държава, стартът на Митническия съюз, насрочен за 1 януари 2010 година, а също и плановете за използване на руската рубла като регионална валута. Специалистите обаче се надяват нови срещи между двамата президенти да подобрят отношенията, буксуващи на правителствено равнище. „Такъв е постоянният фон на руско-беларуската интеграция“, заяви в коментар за поредния конфликт между двете тъй близки съюзнички беларуският политолог Валерий Карбалевич.

Днес обаче страстите са нажежени далеч повече отпреди, смята експертът. „Лукашенко си изпуска нервите“, казва той и го обяснява с „критичното положение в беларуската икономика“. Доста остри са според политолога и изявленията на Алексей Кудрин, че до края на годината Беларус можела да стане неплатежоспособна.

Ще припомним, че по време на правителствено заседание в петък Лукашенко обвини Русия в стремеж да отнеме суверенитета на Беларус и разпореди на своите чиновници „да си търсят късмета в другата част от планетата“. „Нима не ви е ясно, че искат да ни хванат по бели гащи, с голи ръце и безплатно“, обясняваше Лукашенко на служителите от правителството. „Почва се игра на едро, имайте го предвид“, предупреди той.

Думите на беларуския лидер налагаха извода, че на карта е поставен суверенитетът на страната. „Ако устоим, ще имаме държава, ако не устоим – ще ни смачкат и безплатно ще ни пъхнат в джоба си“, убеден е той. „После ще подтичваме и ще се озъртаме наляво-надясно на кого да угодим, че да ни подхвърлят залък хляб от масата“ – така обрисува държавният глава безрадостното бъдеще на Беларус, поробена от Русия. Лукашенко смята, че изявленията на Кудрин не са негово частно мнение. „Всичко това е било съгласувано“, сигурен е той.

Официалните пропагандатори подкрепиха антируската риторика на своя президент. Местните телевизии, чийто собственик е държавата, и официалните медии цитират изказвания на беларуски служители, които твърдят, че икономиката на Беларус изобщо не била застрашена, а изявленията на руските чиновници имали „не много почтена и прагматична цел“.

„Не ще и дума, те биха искали, когато сме натясно, да не вземаме от тях пари назаем, а да предлагаме за продан конкретни предприятия, предизвикали техния интерес“, заяви Сергей Маскевич, председател на постоянната комисия по международните въпроси и връзките с ОНД в парламента на Беларус. Ситуацията няма да се отрази върху двустранните отношения, твърди Валерий Карбалевич. „Русия натиска, но никога няма да стигне докрай в заплахите си, защото ще е опасно“, смята той. Според експерта притиснат ли го до стената, Лукашенко може да направи завой към Запада, например да продаде на западни компании предприятията, привлекателни за руския капитал. „Петдесетте процента от „Белтрансгаз“, които са държавна собственост, може да бъдат продадени например на САЩ“, предполага той.

За Русия ще бъде неизгоден и хаосът, в който може да потъне Беларус, ако остане без руските субсидии. „При това положение Лукашенко може да изгуби властта и тя да мине в ръцете на някой прозападен политик – тогава Русия ще трябва да забрави не само за предприятията, но и за военното сътрудничество“, разсъждава политологът. „А вместо руски в Беларус може да видим американски военни бази“, прогнозира Карбалевич.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.