Байгън от Волен Сидеровите простотии

Гледам заглавието на първа страница на в. „Атака” – „Лично ще измъкна червея Меди Доганов от дупката му”…

Нещо ми дойде байгън от Волен Сидеров (б. а. – турски израз, който означава, че с нещо си прекалил, та чак ти е станало лошо. Един от многото турцизми в българския език). То бива, бива…

Да наречеш политическия си противник „страхлив червей”, „жалък плъх” на пресконференция в парламента… Тук не става дума за „агресивно политическо поведение”, както биха се изразили политолозите. Става дума за лошо възпитание, за некултурен език, който може би се харесва на лумпена и простака. И френският националист Льопен, примерно, който е предизвиквал много скандали, не говори така.

Сидеров е депутат, поведението му е пример. Какъв знак дава на своите симпатизанти? Да отидат на бой с турците? Дори да исках да се солидаризирам с репортерите на телевизия „СКАТ”, които били бити от охраната на Доган (нещо се съмнявам дали е точно така, както го описват), след тия приказки на Сидеров не ща.

На 2 юни пак той викаше от мегафон  „турски мекерета”, „предатели” и т. н. на официалните лица на връх Околчица. Кого наруга? Министър председателя Станишев, Цветан Цветанов от ГЕРБ, Асен Агов от ДСБ, свещениците. Поповете на честването бяха обвинени от агитката на „Атака”, че са атеисти и не служат на Господ.

Не знам какво политическо бъдеще има българският изтърсак-фюрер Сидеров, ама може би наистина трябва да благодарим на Доган, че не е агресивен като него. Ако и той започне? Примерно да нарече Сидеров „помияр”, „жалък” и т. н.? Или да се обърне към световни организации, че тук репресират турците, да поиска помощ от Турция и ислямския свят, радикални промени в законите – за език, за права, за вестници, предавания на турски, забрадки навсякъде, автономия на територия и т. н.? България ще се подпали като бивша Югославия. И на мен не ми харесва всичко около ДПС (с корупция, впрочем, могат да се похвалят всички партии). Но благодарение на това, че българските турци са мирни и сред тях няма радикални политици, балканският сценарий се размина. Ако цената за това са сараите на Доган в Бояна, смятам ги за по-малкото зло. И срещу богатеенето на политиците има средства, не крясъците на махленското дуче.

Сидеров, обаче, дърпа дявола за опашката. „Атака” имаше шанс като алтернатива на компрометиралата се несменяема политическа върхушка, като инструмент срещу корупцията и т. н. Но той не дава възможност за това – натиска педала на провинциалния национализъм, който мирише на чесън и уригва на шльокавица, мрази Европа и цивилизацията, и обяснява събитията със световната еврейска конспирация.
Ако някой си мисли, че младите бягат от България заради „комунистите“, заблуждава се. И заради Сидеров спокойно можеш да си вдигнеш чуковете. Общата просташка среда обезсърчава, не ти се живее тук, да слушаш всеки ден подобни крясъци.

Колкото и да му куца възпитанието, Сидеров не е толкова глупав. Неговата агресия е премерена игра. Докато има невежи, сидеровото „Атака“ ООД ще го храни, него и семейството му.

Дано го изтърпят турците, че иначе всички ще патят от тоя.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.