Стара лада, стар „Чавдар“ – абе, добри са си, нищо им няма

Автобус се запали на магистрала “Хемус”. Слава Богу, този път без жертви. Само няколко дни след като друг автобус уби 17 души.
Нещо куца с техниката в България.

Средният българин без да му мигне окото кара 30-годишна лада и си я хвали – нищо й няма, само спирачките малко, ама върви като часовник. Подът продънен, кърпен с електрожен 5 пъти, върви та дрънка.

Колко му е да возиш хора с 30-годишен автобус? Разбира се, минал на технически преглед. Знае се как става прегледът на колите в България – даваш 30 лв. и минаваш. Само това интересува лицензирания сервиз и квалифицирания техник. Това да ти проверят спирачки, да те върнат – няма такова нещо. Дори да се заяде някой, отиваш при друг и минаваш.
Колко още хора ще загинат, докато някой се замисли… Законът тук не е виновен. Просто никой не го спазва. Това е манталитет, не са виновни политиците, които са оправдание за всичко.

Някой да е чул катаджии да проверяват скапаните коли на пътя и да ги спират от движение? Около теб надуват газта автомобили с 10-годишни изтрити гуми, примерно (абе, добри са си). За такова нещо в Германия може да идеш и на съд. Тук никой не гледа. Основната грижа на катаджиите е да се нагласят с радара до табелата за край на населено място – до нея ограничението е 50 км в час. И ако някой се засили повече на излизане от града, катаджията преглъща като пеликан двайсетолевката.

Всички катастрофи поради лошо техническо състояние на колите минават в графата “несъобразена скорост”, “неспазено предимство” и т. н.

Нищо чудно, че нацията много иска да пусне пак старите съветски блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Добри са си, нищо им няма.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.