Ходене по мъките с билетите на „Депеш мод“. Ще връщат ли парите или не?

Концертът в България може да се състои през септември

Опашката за билети за концерта на „Депеш Мод“ пред НДК. Снимка: Булфото

„Депеш мод“ отмени концерта си на 18 май в София, заради здравословни проблеми на фронтмена на групата Дейв Гахан. София не бе единствена, в която хиляди фенове останаха с билети в ръка – отменени бяха концертите в Атина, Истанбул, Белград, Букурещ, Варшава, Загреб, Рига, Вилнюс, Ландграф, Лайпциг. Посочени като „отложен“ в сайта на групата е концертът в Лондон и като „анулиран“ в Дюселдорф.

И последва неяснота – кога ще има концерт, ще има ли втори дати, след като мениджърът на „Депеш мод“ „призова феновете да запазят билетите си“. В българския Интернет стотици фенове се питат – ще ни върнат ли парите, ще има ли концерт?

„Разбирам ви, заповядайте в нашия офис на „Иван Рилски“ № 15“, каза ми ми любезна дама по телефона от „София Мюзик Ентерпрайсис“ (SME). Не уточних, че съм репортер, а просто, че имам два билета за концерта на „Депеш мод“, който се организира от SME, струващи общо 160 лева. Обяснихме си взаимно какво голямо неудобство е и за мен, и за компанията им отлагането на концерта. Поговорихме си за всички възможности за изчакване от моя страна и без излишни спорове тя се увери, че ангажиментите ми не позволяват да чакам до септември, когато „има вероятност“ да е втората дата за концерта. Дамата настоя да проявя търпение до следващата седмица, защото „може би ще имаме яснота за втора дата“. http://www.youtube.com/watch?v=Gu1y1mSxtAs

Изчаках до следващата седмица, но информация за втора дата не бе пусната. Следвайки думите на любезната дама, отидох в офиса на SME. Посрещна ме жена, която започна да шепти, след като разбра защо съм дошла. Обясних и на нея, че ми се ходи на концерта, но няма как да чакам втора дата. „Добре, разбирам, елате“, тихичко ме насочи към бюрото си. „Всъщност поговорете с него“, спря се тя изведнъж и ми посочи дългокос господин на масата срещу бюрото й.

Седнах и на него му обясних всичко отначало, че съм изчакала, както ми е заръчала неговата колежка и идвам за моите 160 лева. „Не връщаме пари, коя е тази колежка, за да й се скарам“, учуди ме господинът, чието име така и не разбрах. Без да даде възможност за уточнение, той започна да повишава тон и да обяснява, как организаторите не са виновни, че фронтменът Дейв Гахан се е разболял, как никъде по света не се връщат пари за билети при провал на концерт и как той самият изгорял с пари в Америка, заради несъстояло се събитие. Обясних му, че не обвинявам никого, харесвам това, което правят SME, купила съм 6 билета за мен и приятели за концерта на Мадона, организиран от тях…, но след като няма яснота за „Депеш мод“, е редно да ми се възстановят 160-те лева.

Иван Несторов – Амебата – единият от двамата собственици на SME – „София мюзик ентърпрайсиз“. Снимка: Булфото

Появи се още една жена, желаеща да си върне парите за билетите. „Имам 5 билета купени за приятели гърци, които след отмяната на концерта, си искат парите. Как ще бъда обезщетена?“, пита нервно тя.

„Да си представим ситуация: отивам на концерт в Атина, той се отменя 15 минути преди края и аз какво – искам пари от организаторите за ядене и пиене?“, започва гръмогласно да разсъждава господинът от SME. Не стана ясно кой иска пари за ядене и пиене.

Стана ясно само, че пари за отменения концерт нито аз, нито дамата с 5-те билета за по 60 лева, няма да получим сега. Няма да ги получим и ако има втора дата и тя не ни устройва, въпреки че в Интернет се появи обратната информация. „Може евентуално, ако пътувате и дойдете да ми покажете самолетния си билет и датата върху него, която не позволява да присъствате на концерта, тогава да получите парите си“, уточни дългокосият от SME. Пропускайки подробността, че хората пътуват и с коли. Посочи ми и изречение на задната част на билета с миниатюрни буквички, в което е посочено: „Организаторите си запазват правото за промяна на датата и мястото на концерта, а също така и на промяна  на някои от участниците… в такъв случай билетите няма да бъдат върнати“. Датата обаче не е променена – такава все още няма и до колко е редно да нямаме против „промяната на участниците“, помислих си аз.
„Аз какво да правя с тези билети!“, разкрещя се другата недоволна и трясна вратата на офиса.

Потърсих собствениците на SME като репортер – първо Димитър Ковачев – Фънки, който ми обясни, че не се занимава с частта с билетите и да питам Амебата. Иван Несторов – Амебата, другият собственик, обаче се оказа в чужбина и не се обажда. Малко по-късно се свързах с пиар-а на SME Ина, която подробно обясни, че всички държави с отменени концерти са в очакване до броени дни да стане ясно какво ще се случи. Тя припомни, че компанията им винаги е била коректна при отменени концерти, а аз явно съм попаднала на неинформирана тяхна колежка.

Така на хората с билетите остава само да чакат. Последната информация от чуждите сайтове е, че групата ще свири на 8 юни в Лайпциг. Кога обаче ще бъдат вместени в програмата им отменените концерти  в Източна Европа и Холандия не е ясно, имайки предвид, че програмата на групата е запълнена до февруари 2010 година, както се вижда на сайта им.

„Конкретно за България ние можем да направим концерта септември месец и да е на стадион. През следващите сезони няма как да се случи, защото билетите са хиляди, а у нас няма такава зала“, обясни пиарът на SME.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.