Трева и бонбони за довечера

cannabisimg_2.jpg– Искате ли бонбони за довечера? – пита Ники. Така се пита, ако искаш да си набавиш отнякъде екстази. Ники е мой съученик, по-светнат от мен в …тревите и бонбоните.
За 8 до 15 лева можеш да си купиш бонбон с лика на Супермен, с марката “Версаче” или на някоя луксозна кола. Или каквото друго хапче си поискаш – разнообразие от картинки и съдържание на дрога. Разликата е, че от някои ще се хилиш повече, от други ще повръщаш повече.
Стенли, друг съученик, ме покани да си разделим бонбон “Версаче” за 10 лева. Защо е марка “Версаче”, не е ясно. Било много готино. Екстазито много върви на големите партита, където се слуша електронна музика.
Понякога се случва да си изпаднал в тийнейджърска депресия. И решаваш да я лекуваш с наркотици. Вариантите са много. Събрали сте се приятели и нямате какво да правите, не ви се ходи на кафе, не ви се ходи на компютри, мотате се….Някой дава гениалната идея да си намерите трева, бонбони. Може дори заради училището да започнеш. Имаш да учиш много, а нищо не ти влиза в главата. И хоп – амфети! Мозъкът ти започва да действа по-бързо. Учиш, мислиш, вървиш, танцуваш по-бързо. Всичко на максимални обороти, при това без да ти се спи или яде. Адреналинът ти хвърчи на високо. Сърцето бумти като компресор и на 17 можеш да получиш инфаркт. Но това са подробности.
Иначе тревица и хапченца можеш да си купиш навсякъде. В махлата – от кварталното кафене. От човека на ъгъла край училище, който продава вестници. От някой съученик. Дори в самото училище – особено в по-западналите.
Напушеняците и друсалките си носят отвън и си пушат в тоалетните, а по-наглите – направо в кабинетите.
Почти всеки започва от трева. Онова 7-листно растение, което се пропагандира навсякъде и е неизменна част от някои стилове на обличане. За да си намериш марихуана има няколко начина. Единият е от кварталния дилър, стига да го познаваш лично. Може и чрез приятели. Казваш на Еди-кой-си, че искаш трева, той се свързва с необходимите хора. Може и да си намериш семена и да си посадиш в къщи. Но с такива самостоятелни акции може да станеш интересен на големите лоши хора от Фирмата. И ти се случва случка. Фирмата е онази неприятна черна организация, която притежава бизнеса с наркотици на тоя или оня квартал, или в няколко квартала. Нещо като Агентите от Матрицата – просто трябва да се пазиш от тях и да не им се месиш в работата. А те превземат ли, превземат хора и територии и спомагат за пропадането на чуждите животи. Те са тези, които могат да те направят дилър.
Ники ми сподели малко от горчивия си опит и ми разказа за Фирмата. Вървиш си по тротоара и си мислиш някакви си твои неща. В следващия момент до теб спира черно лъскаво возило, отваря се вратата и някой ти казва “Качвай се!”. Имаш ли избор? Нямаш. Качваш се и най-кротко ти се предлага да станеш дилър в квартала. Преди да си отговорил каквото и да било ти се дава 1 седмица за размисъл. И точно след седмица тия типове те намират и казваш какво си решил. Ако кажеш не – те пускат и е добре на секундата да забравиш кои са били. Ако се съгласиш ти се връчва стока, за която ти се искат еди-колко си пари в еди-какъв си срок. Слизаш от колата и вече си в кюпа.
2 лева струва една обикновена готова цигара, но не се знае какво пушиш и дали това случайно не е мушкатото на съседите. 3 цигари по 2 грама – 5 лв. Иначе марихуана се продава и на грам – за 5 лв. – 5 грама, 10 лв. – 10 грама и т. н.
Но не става просто ей така, да отидеш при някого и да кажеш “Искам цигара”. Процедурата е малко усложнена. Трябва да познаваш Някой, който да те праща или те е препоръчал. Ако действаш на собствена глава най-вероятно вместо цигара ще получиш нещо като: “Абе ти добре ли си, каква трева, какви са тия глупости”.
pushach-1.jpg Основен снабдител на трева за цяла България е Петрич. Там отиваш и е срам, ако се върнеш без да си се напушил. По тоя повод се сещам за една история. Ситуацията е следната: мазе, събрали сме се приятели, на по бира. Неколцина пушат трева. Гот им е. По някое време в мазетата слизат 2-ма алпинисти, от тези, които санират апартаменти. По миризмата се ориентират много бързо къде да отидат. Момчетата, като виждат алпинистите малко се смущават, докато не виждат усмивките им и не чуват:”Абе, тия са от нашите”. Алпинистите се включват успешно към компанията, заедно с марихуаната, която носят в раниците си. А първоначално замисълът им беше просто да си оставят въжетата и другите неща от екипировката, за да не ги мъкнат със себе си…. И между другото разказват как са се сдобили с тая трева. Отиват в Петрич по работа. След като я свършили и станало време да си ходят, решили, че няма да си тръгнат капо. Позвънили на една врата. На някаква врата. Една баба им отворила, а те директно й казали, че са дошли за коз. Не я попитали дали има. Направо – дошли сме за трева. Всъщност цялата ситуация ми се струва много абсурдна. Не си представям как звъня на нечия врата, отваря ми някаква бабка, а аз й заявявам, че искам трева. Е, те го направили. И получили 2 саксии с добре гледани растения, които в София изсушили. И си носели от тях да се напушат с някакви непознати в някакво мазе.
Разбрах и за червения коз. Като начало разбрах, че има и такъв. Той е много по-силен от останалия и почти никога не можеш да си дръпнеш 2-3 пъти, камо ли да си изпушиш конуса. В пъти по-скъп е от обикновената трева – около 20 лева за цигара, може и повече. Докато стандартната трева струва около 200 лева за килограм (нищо, че от килограм се докарват не по-малко от 500 лева), червеният коз е около 800-1000 лева. Бизнес.
От съученици научих и някои интересни рецепти. Например – вече знам как се правя чай, кекс и курабийки от коз. Вълнуващо. Чаят е черен на цвят и доста по-силен от цигара. С отвратителен вкус. Трябвало да му се слага прилично количество захар. Същото важи и за кекса и курабийките – черни, ужасни на вид и на вкус, но са захар стават. Разбрах даже някаква странна рецепка как се прави хашиш. Събираш си 10-20 грама коз, ама гаден. Натапя се в разредител АМВ** или някакъв алкохол. Седи си така една нощ и после се изстисква. Листата се изхвърлят, а водата се слага на водна баня. Целта е ужасната черна вода да се изпари, като непрекъснато долният съд се долива с вода. След като всичко се изпари това, което е останало на дъното е желаният резултат. Свиваш и пушиш. Можеш да си докараш много свежи халюцинации, казва Ники. Все едно се гледаш отстрани на лента. Първи кадър – прав си и си приказваш с някого. Втори кадър – клекнал си и се смееш. Трети кадър – виждаш този срещу теб като Нуб Сайбот (един много страшен тип) от Мортал Комбат*** и бягаш в другата посока. Вълнуващо!
В крайна сметка от всички треви, амфети, екстази, хероин и т.н. ефектът е горе-долу един и същ. Първо ти е много весело, щастливо без повод, виждаш разни неща, владееш света, ти си бог и можеш да направиш всичко, а после…..нищо.

* – авторката е ученичка от София
** Б. р. – Разредителят АМВ е отровен и рецептата е опасна за здравето
*** Б. р. – компютърна игра

Снимки: Валентина Петрова

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.