В България най-голяма е партията на рушветчиите – гони 3 млн. души

Поне 330 000 българи са дали подкуп през последните 12 месеца, а над 1 милион вероятно са го правили, но не си признават. Това са данни от представително изследване на организацията „Трансперънси интернешънъл“, съобщени от т. нар.  Световен корупционен барометър.

5 на сто от българите са отговорили с „да“ на директен въпрос дали през последните 12 месеца те или човек от семейството им са дали подкуп. От 6,5 милиона пълнолетни българи, това означава, че 330 000 си признават за даден рушвет. Други 18 на сто – над 1 милион българи, са отказали да отговорят на този въпрос. Това подсказва, че вероятно са дали подкуп, но не си признават.

Но реалният брой на хората у нас, които смятат рушвета за нещо нормално, е поне два пъти по-висок, защото на много от анкетираните просто не им се е случвало за последната година да попаднат в ситуация, при която подкупът е изход.
Например да те спре катаджия, доктор в болницата да ти внуши, че трябва да дадеш нещо, общински служител да ти намекне, че така може да се реши въпросът и т. н. На въпроса „Бихте ли дали подкуп, ако с това ще си решите проблема?“ – с КАТ, с доктори, с общината – най-малко 50% от хората ще отговорят с „да“. А други няма да отговорят, но не защото няма да дадат, ами защото не искат да признаят.

Може би в България трябва да се оформи една партия на тези, които дават подкуп, и на тези, които не дават подкуп. На изборите твърдо ще спечели тази на рушветчиите.

Какво тогава се чуди българинът, че държавата е корумпирана, че съдът е корумпиран, полицията, лекарите, политиците? Като самият той храни корупцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.