Изкуствени гърди или мерцедес: Чехия бори недостига на медицински сестри с бонуси

31-годишната Петра Каливодова, която прие безплатно увеличаване на гърдите. Снимка: Ню Йорк таймс

Когато 31-годишната медицинска сестра Петра Каливодова решаваше дали да преподпише договора си с частната здравна клиника, беше подпомогната от специална привилегия: безплатни уроци по немски, пет седмици отпуск и доста възможности за пластични операции, включително безплатни силиконови гърди.

“Предпочитам пластична операция пред безплатна кола,” казва г-ца Каливодова, която избра козметичното увеличение на гърди, което нормално би струвало 2600 евро, както и липосукция на бедрата и стомаха си. “Това бяха физически подобрения,” казва тя, “които не можех да си позволя със заплатата си от хиляда евро на месец.” “Чувствам се по-добре когато се погледна в огледалото,” добавя тя. “Винаги са ни казвали, че ако медицинската сестра е красива, интелигентна, обича работата си и е привлекателна, пациентите ще се възстановят по-бързо.”

Критиците отхвърлят стимулирането с пластични операции и казват, че то е най-драстичният знак за острия недостиг на медицински сестри, който според здравните власти подкопава чешката система на здравеопазване. Според чешката Асоциация на медицинските сестри само през миналата година 1200 сестри са отишли да работят в страни като Германия или Великобритания в търсене на по-високи заплати. Здравните експерти твърдят, че това е причинило недостиг на 5000 сестри в и без това напрегнатия обществен сектор.

Недостигът на сестри е част от тревожната глобална тенденция, която според лекари и сестри вреди на здравето на пациентите и потенциално рискува живота им. Заради недостига на сестри болниците във Великобритания са принудени временно да закриват десетки легла, докато в САЩ правителството предрича, че през 2016 ще има дефицит на един милион сестри. В Чешката република недостигът на квалифицирани кадри принуди болница в Бърно – най-големият град в страната след Прага – да закрие звеното си за бърза помощ.

В страната, където средната месечна заплата на медицинските сестри е около 900 евро (което е по-малко от заплащането на автобусните шофьори) не само частните клиники предлагат остроумни бонуси. “На Буловце”, голяма държавна болница в Прага, изброява на сайта си възможности, които включват ваучери за обяд, детска градина и “естетични операции с намаление”.

Болниците в цялата страна предлагат стимули, за да привлекат медицинските сестри, но най-скъпите и екзотични оферти са концентрирани в столицата Прага. Офертата за пластична хирургия разгневи някои защитници на правата на жените, включително Жирина Сиклова, социолог и изследовател, според която да мотивираш сестрите с оферти за изкуствени гърди означава да ги превръщаш в “проститутки”. “Ако някое лечебно заведение предлага тази инициатива, значи изцяло губи доверието,” казва тя. “Бих очаквала подобно поведение от еротичен клуб, а не от институция, посветила се на здравеопазването”.

Въпреки че привилегията с пластичната хирургия като че ли не намира почва в другите европейски страни, в Чешката република – която е пристрастена към женската красота и където десетилетията комунизъм предпазиха чехите от политическата коректност, която властваше на Запад – много хора и от двата пола считат офертата за безплатно намаляване на корема или премоделиране на гърдите за щедър стимул, който не се различава от безплатната екскурзия до Бахамите. Иржи Швайцер, мениджър в частната хирургическа клиника Iscare, където работи г-ца Каливодова, казва, че няма нищо сексистко в това, да помагаш на жените да изглеждат красиви. Той твърди, че след месеци на борба да привлече квалифицирани сестри, през последните три месеца предложението за пластични операции е увеличило броя на кандидатките за работа с 10 на сто.

Според плана на Iscare сестрите могат да избират измежду доста разнообразни козметични хирургически процедури – от струващата 1425 евро корекция на корема до лифтинг на лице за 1300 евро. В замяна трябва да подпишат тригодишен договор. Г-н Швайцер твърди, че цената на козметичните корекции е по-ниска от общото увеличение на заплатите. Според него 10 от 50-те сестри, които работят в Iscare са избрали пластичната хирургия, а още няколко са обмисляли тази възможност. Един лекар също е искал да му бъде направена липосукция. Стимулът, добавя г-н Швайцер, се оказал много по-привлекателен отколкото безплатните уроци по немски. “Той помага да засилим духа както на работещите тук, така и на пациентите.” Според него в отделението по пластична хирургия се е появила остра нужда от нови сестри заради рязкото увеличение на козметичните процедури на жени, които твърдят, че се надяват да подобрят възможността си да преуспеят в професията по време на финансовата криза.

Набива се на очи разликата с тенденцията отвъд океана, където последният доклад на Американското общество на пластичните хирурзи показа, че през миналата година рецесията е допринесла за намаление козметичните операции в САЩ с девет на сто, включително увеличаването на гърдите, липосукцията, операциите на клепачите и намаляването на коремите.

Ирена Пежночова, говорител на Асоциацията на чешките медицински сестри, казва, че не вижда нищо нередно в офертите на болниците за безплатни пластични операции. “В подобни бонуси няма нищо унизително,” казва тя.

Спорно е дали пластичните операции ще подобрят имиджа им. Сестрите обаче настояват, че върху тях се упражнява невероятен натиск да изглеждат добре в общество, където привлекателността често се оценява също толкова високо, колкото и медицинските умения. Г-ца Каливодова казва как на едно интервю за работа работодателят я помолил да върви в права линия като модел на модно ревю. Тя твърди, че от падането на комунизма през 1989 година жените са получили повече професионални възможности. Но подобрението е съпътствано от по-висок социален натиск – подклаждан от женските модни списания и от телевизията – да бъдат слаби и привлекателни. Каливодова настоява, че увеличението на гърдите е неин личен избор. “Хората от поколението на майка ми не одобряват, че си направих операцията,” продължава тя. “Виждам го в очите им. Но не ми пука. Направих го защото исках и не съм искала ничие позволение, включително от приятеля ми.”

Д-р Патрик Паулис, ръководител на отделението по пластична хирургия в клиниката, който също неотдавна си направи липосукция на ханша, твърди, че не е имал никакви резерви когато е предложил бонуса. Казва, че внимателно предупреждава пациентите за потенциалните странични ефекти от пластичната хирургия, които може да включват протичане на гърдите и проблеми с белезите. Подчертава, че повечето сестри са били наясно с рисковете. “Ако искаш да имаш добри работници, трябва да предложиш добри стимули, а ние предлагаме безплатни гърди,” казва той. “Други могат да предлагат безплатни Мерцедеси.”

Дана Юраскова, чешкият министър на здравеопазването и бивша медицинска сестра, каза, че не би се радвала безплатните козметични операции да станат общонационална инициатива. Според нея сестрите може да се мотивират и с други неща като скорошното въвеждане на такса от 1 евро за посещение при лекар, (предизвикало национален протест в страната, свикнала на безплатно здравеопазване), което доведе до приходи, които сега отиват за медицинските сестри.

Някои сестри в клиниката твърдят, че са раздвоени дали да изберат пластична операция или нещо по-прагматично. “Всички искаме да сме секси и да изглеждаме добре,” казва 33-годишната Линда Хавранова. “Операцията е рязане на тялото и носи рискове. Затова засега предпочитам да получа едно Пежо.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.