Френските социалисти треперят да не допуснат поражения на изборите за ЕП

Лидерката на френските социалисти Мартин Обри изнася реч на конгреса на партията в Реймс. Снимка: Ройтерс

При ниския рейтинг на френския президент Никола Саркози и дълбоката рецесия, в която е затънала страната, ситуацията изглежда много подходяща опозиционната Френска социалистическа партия да нанесе болезнено поражение върху управляващите на изборите за Европейски парламент на 7 юни. Но социологическите анкети показват, че социалистите най-вероятно ще ядат як бой от Съюза за народно движение, консервативната партия на Саркози, и дори може да получат под 20 процента от гласовете, което би било поражение за партията и нейната лидерка Мартин Обри.

Обри не е единственият ръководител на социалистическа партия, който очаква европейските избори с лошо предчувствие. В цяла Европа няколко социалистически партии са застрашени от мрачни резултати на изборите, които вече започнаха.

Симптоматичен за проблемите на френските социалисти е фактът, че медийното отразяване на тяхната кампания беше съсредоточено преди всичко върху разправиите между Обри и втората по влияние фигура в партията Сеголен Роаял, която беше кандидат на президентските избори през 2007 година. Обри спечели с незначителна преднина пред Роаял вота за ръководния партиен пост през ноември миналата година при крайно оспорван избор, който породи обвинения за измами от лагера на Роаял. Оттогава социалистите са безнадеждно разединени. Нещо повече – първата поява на двете жени заедно след битката за лидерския пост на предизборна проява тази седмица в Нант засенчи цялата кампания на партията.

Неспиращите междуособици, които датират още от неуспешното представяне на Роаял на президентските избори през 2007 година, попречиха на социалистите да представят ясна програма в сегашния период на рецесия. Така партията губи гласоподаватели в полза на две малки партии по-наляво в политическия спектър – центристкото Демократично движение на Франсоа Байру и Зелената партия.
Слабо представяне на френските социалисти ще бъде предвестник за слаб резултат на президентските избори през 2012 година, казват аналитиците. Защото ако не могат да победят Саркози сега, когато икономиката е в криза, социалистите няма да могат да се представят добре и когато времената са по-добри. Поне френските социалисти може да се утешат с мисълта, че не са единствените в това положение.

Във Великобритания премиерът и лидер на Лейбъристката партия Гордън Браун не успя да натрупа капитал от ролята си на движеща сила зад първоначалните широкомащабни спасителни планове за изпадналите в криза европейски икономики и успеха на срещата на Г-20. След 12 години на власт популярността на лейбъристите е на най-ниското си ниво, както показват социологическите проучвания, а положението се влоши още повече от скандала с ексцентричните искания на британски депутати за компенсиране на техни разходи.

Въпреки че британците все повече одобряват начина, по който се справя с икономиката, Браун продължава да е представян като слаб и нерешителен, което отваря вратата за вътрешнопартиен преврат от хората, лоялни към предишния премиер Тони Блеър. Всичко това – ако приемем, че социологическите проучвания са точни – намалява възможността за скорошно възстановяване на позициите на „левицата“. По-вероятно е Либералната демократическа партия да повиши влиянието си за сметка на лейбъристите.

В Италия левоцентристката опозиционна Демократическа партия, която беше създадена от сливане между бивши комунисти и умерени католици, се очаква да получи 8 процента по-малко гласове на европейските избори, отколкото на парламентарните избори в Италия през април 2008-ма. Това показват резултатите от анкета на социологическата агенция „Институто демос“. Една от причините е фактът, че премиерът Силвио Берлускони спази три от основните си предизборни обещания: разреши кризата с боклука в Неапол, убеди частен консорциум да спаси националния превозвач „Алиталия“ и погна организираната престъпност и нелегалната имиграция.
В добавка предишното левоцентристко правителство, разединено между множество враждуващи фракции, създаде у повечето италианци впечатлението, че е неспособно да осигури стабилно ръководство на държавата. Продължаващите караници вътре в Демократическата партия в комбинация с липсата на нови икономически идеи извън призивите за социално подпомагане, затвърди това впечатление.

Германската социалдемократическа партия очаква по-добро представяне отколкото на европейските избори през 2004 година. Според неотдавнашно европейско социологическо проучване ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел ще получи 37 на сто от вота, докато за социалдемократите ще гласуват 28 на сто – с 6,5 на сто повече от изборите за Европейски парламент през 2004 година. Въпреки очакванията за ниска избирателна активност, резултатите от гласуването на 7 юни ще даде някаква представа за разположението на политическите сили преди парламентарните избори в Германия в края на септември.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.