Създателят на Уикипедия Джими Уейлс пред e-vestnik: Електронните медии ще изместят печатните

Ексклузивно за e-vestnik.bg

Джими Уейлс, създателят на „Уикипедия“, преди да влезе в студиото на „Нощни птици“ на Искра Ангелова по БНТ. Снимка: авторката

Джими Уейлс–Джимбо, създателят на интернет-енциклопедията Уикипедия (Wikipedia) е в България. В петък той беше гост в студиото на шоуто „Ношни птици“ по БНТ с водещ Искра Ангелова, по чиято покана Уейлс е в България и в паузата даде кратко интервю за e-vestnik.

Уикипедия има над 10 милиона статии на различни езици по цял свят. Електронната енциклопедия се поддържа чрез доброволните усилия на нейните потребители. В Уикипедия всеки, който има Интернет може да напише, да редактира или да допълни статия.
Джими Уейлс е един от стоте най-влиятелни хора на планетата според списание „Тайм” и една от 25-те най-големи знаменитости в Интернет според списание „Форбс”. Пред Искра Ангелова Джими Уейлс сподели своите възгледи за свободата и цензурата, за науката и религията (предаването ще се излъчи вечерта на 14 юни 2009 г. по БНТ). Той разказва и за дъщеря си, която е 8 годишна, но не посещава училище. Създателят на Уикипедия и съпругата му я образоват сами по система за домашно обучение. В резултат на това на 8 годишна възраст тя вече изучава програмиране, има 3 блога, непрекъснато пише имейли на различни хора по света и прави интервюта с интересни личности, като например – бившият американски президент Джими Картър.
Джими Уейлс пътува много. Обича да се среща с хора от всички възрасти, националности и прослойки на обществото – от президента на Чили до хора от гетото. На български език в Уикипедия вече има близо 73 000 статии, което според създателя на енциклопедията е доста добро постижение за около 8 милионна държава. „Това, което ще спаси планетата, е сериозното мислене върху проблемите и тяхното решение“, казва Джими Уейлс.
На 6 юни (събота) в 18.00 ч. Джими Уейлс ще изнесе лекция в Модерен театър (бившият Дом на българо- съветската дружба на ъгъла на Перловска река и ул. „Върбица“ 12, неделеч от кръстовището с бул. Мадрид).

Джими Уейлс (вдясно) и неговият преводач в студиото на шоуто „Нощни птици“ на Искра Ангелова по БНТ. Снимка: авторката

Вие лично използвате ли други източници на информация, освен електронни? Четете ли печатни издания – вестници, книги?

– Непрекъснато чета книги, но печатни издания – не. Не обичам да си цапам ръцете с мастило (смее се). Чета онлайн вестници. Имам също и Amazon kindle (б. а. – електронно устройство за четене на книги). Включил съм се чрез него да следя и новините на Ню Йорк Таймс. Това е много хубав начин за четене на вестник.

Мислите ли, електронните вестници и издания ще изместят напълно печатните медии?

– Да, макар да не знам точно как и кога ще стане това. Този въпрос има два аспекта. От една страна е технологията и начина на четене на материалите. Очевидно е, че хората все повече се насочват към онлайн медиите, вместо да секат дървета и да мъкнат хартия, което не е добра идея. От друга страна обаче е редакторският процес и качеството на информацията. В това отношение си мисля, че дори да е електронна една медия, традиционната журналистика (най-общо казано) е невероятно важна. Надявам се, че няма да угасне.

Има ли хора, които получават заплащане за труда си в „Уикипедия“?

– В момента имаме около 25 служители, но те не се занимават с редакторската част. Те примерно поддържат сървърите, занимават се с медии, с бизнес въпроси, със събиране на средства – с такъв тип неща, но не и със самия процес на писане.

Тоест, цялата Уикипедия е резултат от напълно доброволен труд на хилядите хора по света?

– Напълно доброволно работят абсолютно всички, включително и аз.

Ако аз реша да редактирам някоя статия в Уикипедия, защото ми се струва, че не съдържа верни факти, кой преценява дали моята редакция е адекватна?

– Има едно ядро от доброволци, които избират администратори по своя преценка. Те обсъждат и изучават всичко, което влиза като съдържание и се опитват да балансират от една страна качеството, а от друга страна – да бъде отворено за други доброволци. Винаги ми е тъжно, когато някой каже „Току що вкарах една статия, но я изтрих“. Дори ако в статията има някакъв проблем, може би по-добрият вариант е да се поправи, вместо да се трие.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.