Снимките във вилата на Берлускони – във в. „Ел Паис“ – фотогалерия

Снимките във вилата на Берлускони

Снимките, публикувани в испанският в. „Ел Паис“, са направени от италианския фотограф Антонело Западу на вилата на Берлускони в Коста Смералда, Сардиния. Фотографът е снимал в продължение на няколко месеца, според него там е имало партита с голи манекенки почти всяка седмица, а гостите са били докарвани с държавни самолети. Западу е направил общо около 700 снимки, но италианският премиер след жалба в съда уреди забрана върху публикуването им в Италия. Архивът на фотографа също така беше иззет от властите, но преди това да стане, Западу е изпратил част от тях на испанския в. „Ел Паис“.

Във вестника са публикувани само седем снимки. Лицата на присъстващите – освен това на Берлускони, са пикселирани, но ясно се виждат различни голи момичета в басейна. На една от снимките се вижда и чисто гол мъж, който по-късно беше разпознат като бившия чешки премиер Мирек Тополанек, който по времето на заснемането им е заемал още поста си. Самият Тополанек призна, че това наистина е той, но коментира, че публикуването на снимките е част от кампанията на европейските социалисти заради изборите.

Берлускони определи публикациите като груба намеса в личния му живот и коментира пред журналисти голите снимки – „Вие да не би да влизате под душа с костюм и вратовръзка?“. Адвокатите му са започнали вече съдебни действия срещу вестника. Снимките са препечатани и в италианския в. „Република“ и няколко местни издания, но тъй като в Италия вече има съдебно решение за тези снимки, изданията рискуват да попаднат под ударите на закона.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.