Миков раздаде на полицаите палки “хранилки”

Снимка: Булфото

Вътрешният министър Миков обяви преди дни, че 1 200 пътни полицаи са прекалено малко и ще бъдат подсилени с достатъчно на брой полицейски служители, за да контролират пътната обстановка в страната целогодишно.

Катаджията умилително нарича “хранилка” своята палка, тип слънчоглед, с надпис “МВР”. С нея само за няколко години служба по пътищата и улиците на София той си е купил апартамент и “Фолксваген Пасат”, построил си е вила в софийско село, жена му е отворила магазин за дрехи втора употреба от Германия, а детето му учи правилата за движение, яхнало скъп велосипед.

За съжаление катаджиите в България са 1200, а всички полицаи – над 40 000. Всеки един от тях иска жилище и кола, жените им – магазинче, а децата им – колела. Заплатите на редовите ченгета са ниски, затова и протестират – пушат цигари, пият вода, хвърлят си обувките или излизат покрай магистрала “Хемус”, като… сещате се какви.

Социалистическият министър Михаил Миков казва, че е направил каквото може – от 1 януари 2009 г. е вдигнал с 5 процента полицейските заплати. Криза е – да благодарят, че не са им  замразени. Но понеже пак се кандидатира за депутат, не може да си позволи да остави 40 000 полицаи и техните семейства – все гласоподаватели, да пускат бюлетините с отрицателен вот, псувайки гневно него и тройната коалиция.

Може би съветници на Миков са му шушнали на уше, че най-добре може да си вдига рейтинга, като се бори с катастрофите по пътищата. Тъй де – това не са нито убийства, нито отвличания, нито подкупни политически приятели, че да се чуди какво да говори. Колко по-лесно е да се издигне лозунг: “Спрете войната по пътищата!”

Благоприятното съчетание на тези два фактора – празният джоб на полицаите и хилавият рейтинг на министъра току пред избори, доведе Миков до смело управленско решение – да връчи палки “хранилки” на всеки втори с униформа и фуражка. Представете си – 10 000 ченгета (щото другите 10 000 ще почиват от наряд) ще ви спират, ще ви проверяват книжката, застраховката, талона на колата, личната карта и картончето за годишен технически преглед. Ще ви засичат с радар или ще ви карат да духате дрегер (добре че нямат снаряжение за всички). Ще ви надничат в багажника за аптечка и триъгълник. Ще проверяват документите и на спътниците ви.

Не дай, Боже, да открият нарушение. Ще започнат едни родилни мъки:  “К’во ше прайм сеа. Акт ли да пишем, или фиш да пишем? С точките как сме? По опашки в КАТ чака ли ви се?“ Питат, питат служителите на МВР и едри капки пот се стичат по челата им, сякаш са хванали мотика да ви копаят на нивата. Гледа ги човек как се гърчат в собствен сос, пък вземе че им даде 20 лева, да си попълнят колекцията. Да взимат, че да им остане и за едно малко за здравето на министър Миков. Заплати не можа да им даде, ама поне им уреди живота като на митничари.

Всъщност – като е такъв бабаит срещу нарушителите на Закона за движението по пътищата и застъпник за масов контрол по шосетата, защо министърът не допълни заповедта си. Добре – всички полицаи да имат право да проверяват, но не да спират наред, а само коли, които нарушават закона. Много просто – минеш на червен светофар, спира те полицай. Засекат те с радар, на 100 метра те спират и те глобяват. И ти написват акта или фиша съгласно изискванията на закона, а не на някаква бланка, дето се вади на черно-бял принтер. Ако не знае министърът – и сега ченгетата от КАТ и “Магистрална полиция” ходят на курсове, където ги учат да попълват актове с всички реквизити на закона, за да не може после актовете да падат при обжалване в съда. И има право да пише акт, само който е изкарал курса.

Катастрофите в България са много не защото полицаите по пътищата са малко. А защото всеки идиот знае, че може да кара колата си пиян, да минава на червено, да кара с 200 км/ч.  И всяко такова изпълнение поотделно ще му струва по 20 лева. Ако го спрат два патрула –  40 лева. Три патрула – 60 лева.

Оня ден Бойко Борисов обяви по телевизията, че ще прави нова реформа в МВР. Една направи Румен Петков като създаде Генерална дирекция “Полиция”, обединяваща всички полицейски служби. Махнаха го – Михаил Миков направи втора реформа – раздели голямата “Полиция” на “Криминална”, “Охранителна” , “Гранична” и прочие.  Борисов щял да върне старата Дирекция на полицията с нов Закон за МВР. “Дреме ми на фуражката”, казва обикновеният полицай за реформите, докато стои край пътя и маха на колите. С палка “хранилка”.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.