Нещо не е голяма победата на ГЕРБ. А НДСВ надмина сините. Какво ли иде…

Каквото и да се говори за очаквана победа на ГЕРБ на тези избори, има изненади.

Най-напред – НДСВ. Никой не ги слагаше в сметките. Нямало да минат прага и т. н. Да, ама с НДСВ се получи нещо като с БСП в минали времена – след като всички ги хулят, техните поддръжници крият за кого ще гласуват и прогнозите сочат 2-3%, а на изборите се оказа, че са към 8%. Наравно и дори повече от гръмогласната “Синя коалиция”, която се представяше навсякъде като единственото “автентично дясно”, алтернатива на социалистите и т. н.

Това, което стана с НДСВ, се случваше с БСП преди години – “лоша” партия, наричат ги “комунисти”, всички медии внушават, че е непрестижно да се гласува за тях. И – изненада. Така стана и с избора на Първанов за президент, и първия път, и втория път.

Сега нещо подобно се случва с НДСВ. Те имат реални шансове да влязат в парламента на националните избори.

Шансове имат и “Лидер” с “Новото време”, които са другата изненада. Как така някаква частна партия на бизнесмен, пуснат под гаранция, изкарва 6% на избори? Очевидно, че един голям работодател, с огромни пари и много работници, зависещи от него, е способен да си спечели гласове.

И третата изненада – очакванията, че ГЕРБ ще помете БСП, не се сбъднаха. Разликата от по-малко от 6% не е убедителна. Ако съберем резултатите на ГЕРБ с тези на “Синята коалиция”, се получава по-малко отколкото сбора на ДПС и БСП. Каква победа е това? Ами утре досегашната тройна коалиция може да продължи, ако НДСВ се присъедини към този резултат.

Това, обаче, едва ли ще стане.

Ако иска да управлява, ГЕРБ ще трябва да направи по-широка коалиция и да включи НДСВ, които ругаеше безмилостно досега. Вероятно и частната коалиция на Ковачки, и аграрконсерватора Яне, ако мине бариерата от 4%.

Има едно просто обяснение за изненадите – омразата.

Ни Бойко Борисов, ни Костов и синия комсомолец Мартин Димитров проумяха, че омразата и агресията срещу противника не носят успех.

Големият успех на НДСВ на изборите преди 8 години се дължеше на това – те не мразеха, не обиждаха, не нападаха, както сините и Бойко. И успехът на НДСВ сега пак се дължи на това. Докато Костов и Мартин Димитров обикаляха чуждите посолства с крясъци “Бият Паниковски”, за да се оплакват от властта, НДСВ тихо, без шум се обяви против 8% бариера, против отказа да регистрират сините и т. н.

И тихо и без крясъци беше коректив на управлението, в което участва вече 4 години.

България е обречена на коалиции. И по-добре. Да не може никой да се разпаше докрай, като е на власт.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.