Руските матрьошки – жертва на рецесията

Традиционни руски матрьошки и кукла на президента Дмитрий Медведев на сергия в Санкт Петербург. Снимка: Ройтерс

Миналата седмица руският президент Дмитрий Медведев призна, че Русия се намира в тежко икономическо положение и обяви значителни съкращения в бюджета. От кризата са засегнати и производителите на традиционните руски матрьошки, които се търсят все по-малко и залежават в складовете. Каква ще е съдбата на матрьошките и на руската икономика, пише в. “Индипендънт”.

Матрьошката, гордостта на руската нация, се оказа в опасност. Повече от 200 години ярко оцветената дървена кукла, криеща няколко по-малки кукли в себе си, е символ на руската сръчност като едновременно с това разкрива тайните и сложността на прочутата руска душа. Днес, когато страната преживява най-тежката за последните десет години икономическа криза, нито един отрасъл не може да се чувства в безопасност.

“Без подкрепа от правителството фирмите, които произвеждат стоки с многовековна история, ще изчезнат от лицето на Земята доста скоро,” казва Олег Коротков, генерален директор на компанията “Семеновска живопис” – един от водещите руски производители на подобни изделия.

Производителите на матрьошки говорят за спад в нивото на продажбите с 90 на сто, тъй като заради икономическата криза в Русия идват по-малко туристи, а самите руснаци не искат да харчат пари за сувенири. Това води до уволнения и намаляване на заплатите в цялата индустрия за сувенири, в която са заети 30 000 души в 240 предприятия.

Преди няколко седмици държавата се намеси като заяви намеренията си да поръча матрьошки и други изделия на стойност 1 милиард рубли (20 млн. долара), за да спаси отрасъла. Според плана, съставен от Министерството на промишлеността и търговията, в отговор на призивите на производителите на сувенири, Кремъл и различните държавни ведомства ще купуват кукли и съдинки, за да ги раздават като подаръци. Някои обаче предупредиха, че това може да се окаже недостатъчно.

Финансовата криза удари Русия през септември миналата година, а през ноември много производители на матрьошки край Нижни Новгород – третия по големина град в Русия – бяха принудени да затворят цеховете си. Обемът на производтсвото беше намален, а непродадените матрьошки изпълниха складовете на водещите производители в областта.

Миналата година фабриката “Хохломска живопис”, най-големият в страната производител на матрьошки, продаде около 100 000 кукли като спечели около 680 000 евро, но през тази година намали производството почти два пъти. От началото на кризата заплатите на някои работници бяха намалени от около 180 на 70 евро месечно.

Сега неотдавнашният оптимизъм, че Русия скоро ще се измъкне от икономическата криза, се счита за необоснован. Чиновниците казват, че предишният ръст ще бъде достигнат най-рано през 2010 година. Миналата седмица президентът Дмитрий Медведев призна, че Русия се намира в трудно икономическо положение и обяви значително съкращение на бюджета. Той нареди правителството на министър-председателя Владимир Путин да се готви кризата да продължи още поне година. “Всички разбираме в какво сложно положение се намира страната, икономиката,” каза той.

Тази година Русия за пръв път ще отчете бюджетен дефицит, а песимистите прогнозират, че намалението на БВП може да стигне до шест процента. Правителството вече не споменава за плана си за спасяване на матрьошките, а някои производители предприемат крайни мерки. “За съжаление ни се наложи да спрем производството на изделия от бреза и с дърворезба,” каза началникът на “Семеновска живопис” Коротков. “Причината е ясна – продукцията ни не се изнася и няма търсене. Но ще продължим да произвеждаме основния ни сувенир – семеновската матрьошка. Поръчките не спират. Матрьошките ни отиват  Япония, Германия, Аржентина и други страни.”

На Арбат, най-известната улица в Русия, винаги е пълно с улични художници, продавачи на съветски сувенири и, разбира се, на матрьошки. Тук може да намерите традиционната матрьошка, изобразяваща пищна руска селянка, изрисувана в ярки червени, жълти, лилави и сини цветове. Има и по-съвременна разновидност – матрьошки, които напомнят Владимир Путин и Барак Обама, но едва ли някой ще тъгува ако от сергиите изчезнат куклите, изобразяващи Адолф Хитлер.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.