Студентът Божидар Стефанов: Дрехите на бъдещето ще се почистват сами

Божидар Стефанов. Снимка: авторката

„Може би в бъдеще нашите перални изобщо няма да използват вода и прах за пране. Просто в тях ще има едни ултравиолетови лампи и дрехите ще се „перат“ само със светлина“, казва Божидар Стефанов. Той е 21-годишен студент по компютърна химия в СУ „Св. Климент Охридски“, работи в лабораторията по нанотехнологии на университета и беше сред финалистите за България в конкурса FameLab (лаборатория за слава), който се организира от Британския съвет. В състезанието млади учени се опитват по разбираем начин да представят на широката публика нови научни открития, които ще променят живота ни.

Според Божидар Стефанов дрехите на бъдещето ще се почистват сами – без химични препарати, прах за пране или вода. Достатъчно ще е да проснеш замърсените дрехи на слънце или известно време да ги облъчваш с ултравиолетова лампа. В резултат те ще светнат от чистота. Чрез проста химична реакция (описана по-долу), само под въздействие на светлината, всички бактерии и лекетата ще изчезнат. При този процес ще се отделя само въглероден диоксид и малко вода.

Влакната на самопочистващите се дрехи ще се износват в пъти по-бавно от сега, а цветовете няма да избледняват с години. Научната разработка е в толкова напреднал етап, че преди 2 години в Щатите и в Италия пуснаха първите подобни дрехи за масова продажба – главно самопочистващо се бельо и тениски.

Клип от участието на Божидар Стефанов във Fame lab 2009. Младият учен разказва как нанотехнологиите ще помогнат да се лекува рак

Както много от нововъведенията в бита, самопочистващите се дрехи са измислени първо за армията. В Щатите установили, че повече от войниците им (в контингентите по света и във военните поделения) постъпват в болница заради лоша хигиена, а не от травми, получени по време на военни действия. Затова направили за американската армия бельо, което се почиства от самосебе си чрез слънчевите лъчи.

Какъв е принципът на самопочистването

Още при производството на плата за дрехата, текстилните влакна първо се оцветяват в желания цвят (за да не се самопочистят после от багрилата и да избелеят). След това се покриват с филм от титанов диоксид. Това е естествен материал, който съществува в природата и се добива от нея, но може да се получи и по изкуствен път. Титановият диоксид е най-нетоксичното бяло вещество. Има го във всички бели бои. Той много лесно приема формата на малки частици. Има свойството да поглъща слънчевата светлина, при което претърпява химична реакция с кислорода и го превръща в радикали.

Като се покрият текстилните влакна с титанов диоксид, те са предпазени от ултравиолетовата светлина на слънцето и дрехата не избелява. Освен това покритието поддържа формата на влакната и те по-трудно се износват. Интересно свойство на титановия филм е, че той не отблъсква петната. Напротив – свързва се с тях и ги запечатва на плата. Когато вземем дрехата и я поставим на слънце, ултравиолетовата светлина от слънчевите лъчи активира титановия диоксид. Той реагира с кислорода от въздуха и го превръща в радикали. Радикалите са молекули, които имат един електрон повече (или един по-малко) и биха направили всичко възможно, за да отдадат излишния си електрон на друга молекула или да си вземат още един от друга молекула.

Тези радикали отиват при петната, които са единственото нещо върху дрехата, с което биха могли да реагират, и започват да ги окисляват. Накрая от петното остава само въглероден диоксид и вода. Чрез описаната химична реакция титановият диоксид убива и бактериите. Тоест, простираш дрехите сухи и замърсени на слънце, а след няколко часа ги събираш чисти и леко влажни.

„Засега става малко бавно, казва Божидар Стефанов. Гледах експеримент на американски учен, който успява да отстрани петно от червено вино като подлага дрехата на 20 часа слънчева светлина, но в бъдеще процесът ще се ускори. Хубавото е, че не се изисква вода или прах за пране. Няма белина, избелващи агенти, фосфати и други вредни вещества. Само слънце“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.