Циркът „ръчно“ броене – неуспехът на сините не е проблем на държавата

Жител на с. Текето, Хасковско, гласува за евродепутати. Снимка: Булфото

Заради 360 гласа разлика, с които остана след НДСВ на изборите, „Синята коалиция“ е на път да побърка държавата. „Почва ръчно броене“ – гръмко и лекомислено обяви на първа страница „24 часа“, което издава, че слуша какви ги плещят политиците, а не знае как се правят изборите.

„Досегашното броене крачно ли беше?“, пита в един от форумите в Интернет анонимен потребител. Какво беше, наистина? Други читатели подмятат, че, тъй като Азер Маликов бил във фирмата, която брои гласовете, имало съмнения…

Избирателната система е такава, че не е възможно поисканото от „Синята коалиция“ „ръчно“ броене. ЦИК го отхвърли. Те могат да се обърнат към конституционния съд. На практика всички бюлетини вече са изброени ръчно, сложени в пакети и запечатани, след като е издаден протокол, секция по секция. А в България има 12 000 избирателни секции. И, за да изпълни някой искането на Костов и Мартин Димитров, трябва просто да се проведат изборите отново, този път без гласуване. Да се съберат всички членове на избирателни комисии, да отворят запечатаните пакети с бюлетини и да броят наново. Тоест – 100 000 души, колкото са работили в деня на избора, да работят отново един ден. Или специални комисии във всички районни избирателни комисии 10-ина дни наред да разпечатват пакетите от всички секции и да броят наново, което носи голям риск от грешки. Държавата трябва да им плати, за да се разбере дали НДСВ води с 360 гласа или с по-малко. А може би сините се надяват, че те водят пред НДСВ?

Като прегледа човек резултатите от евроизборите в брой гласове, НДСВ води пред „Синята коалиция“ във всички големи градове без 4. Изостава в София (41 хил. срещу 69 хил. гласа), в Пловдив (разлика от 4 хил. гласа) и с малко в Плевен и Благоевград. Във всички останали – Русе, Варна, Бургас и т. н. всички окръжни градове – НДСВ води, на места с двойно повече гласове от „Синята коалиция“.

Това не са случайности. Няма как Костов да го обясни с преливане на гласове от ДПС в НДСВ. Не става във всички окръжни градове, също и в малки градове… Обективно погледнато, дори обвиненията за преливане на гласове не вървят. Че кого ще предпочете един циганин от Сливен, примерно – царя или Костов? Отговорът на тоя въпрос е очевиден не само за Сливен (нищо, че Иван Костов е възчерен, както се шегуват с него). Но социолозите казват, че средният избирател на сините и на НДСВ е един и същ – образован жител на градовете. И няма как да се обяснява малката преднина на НДСВ с някакви заблудени гласове.

Незначителното предимство в резултата на НДСВ пред „Синята коалиция“ беше факт и в т. нар. екзит пол – социологическо проучване на изхода от гласуването. Тя беше отчетена и от т. нар. прогнозно преброяване – когато агенциите броят реални гласове от представителна извадка секции в цялата страна. Тоест – резултатът е потвърден със социологически преброявания с голяма точност, а не от предизборните сондажи.

ЦИК направи преброяването повторно (тоест събра данните от всички протоколи наново и смята пак) и накрая обяви официалните резултати – НДСВ е с една стотна пред „Синята коалиция“ (205 146 гласа или 7.96% срещу 7,95% и 204 817 души). Разликата е 329 души, а не 360, колкото беше при първите резултати. Това явно няма да удовлетвори „Синята коалиция“, щом там говорят за „ръчно броене“. И ще се опитат да натоварят бюджета на държавата с амбициите си тия 329 гласа разлика да намалеят още и да вземат един мандат за евродепутат (който те и без друго скоро ще получат по други причини). Като беше толкова важно, защо не си организираха т. нар. пълно паралелно преброяване, каквото правеха много организации на минали избори  – да съберат от своите членове на избирателни комисии и от застъпниците си протоколите от всичките 12 000 секции и да броят едновременно с ЦИК.

Проф. Михаил Константинов, който е член на ЦИК години наред от квотата на СДС, основателно попита вчера сутринта в студиото на БНТ – ама какви 360 гласа за един мандат за евродепутат? В САЩ президент стана Буш с 280 гласа преднина. Математикът припомни, че тогава е имало оспорвано ново броене, после трети, четвърти път, докато Върховният съд е прекратил броенето и е обявил Буш за президент. В абсолютен брой гласове за цялата страна тогава кандидат президентът Ал Гор водеше пред Буш с хиляди, но поради сложната избирателна система, с опосредстван избор, Буш победи с 280 гласа във Флорида и спечели. Изборът беше признат и от демократите, те уважиха демократичните механизми в страната си и запазиха стабилността на политическата система.

Иван Костов вдига ръката на Надежда Михайлова след избора й за председател на СДС преди 6 години. Сегашното им обединяване след развода не даде голям резултат. Снимка: Булфото

Неколкократното преброяване тогава беше наречено „Флорида синдром”. В България сегашното може да бъде наречено „синдром Димитров-Костов“. СДС-ДСБ искат да превърнат несполуката си на изборите в проблем на държавата и да доказват, че тя всъщност не е по тяхна вина, а някакъв заговор. При всички избори от 1990 г. насам, които СДС губи, винаги някой от ръководството им се провиква да не признават резултатите от изборите. Или да викат чужди наблюдатели, както направиха Костов и Мартин Димитров. Но с този слаб резултат „Синята коалиция“ няма как да изкара собствения си проблем национален проблем.

Просто влиянието на сините се е свило и по-слабо вълнува обществото. От някогашното СДС се оттеглиха в други партии водещи фигури. Например ГЕРБ изкара в листите си за евродепутати знакови седесари като Емил Стоянов, брата на бившия син президент Петър Стоянов. В ГЕРБ досега евродепутат беше Николай Младенов – от СДС. Примери много, излишно е да се изреждат. Дори няколко от сегашните депутати на СДС се разбягаха в други партии и коалиции, малко преди закриването на парламента. И от ДСБ има отцепили се – като Димитър Абаджиев, който водеше листата на РЗС с немалък успех. Друг водач на листа – Емил Кошлуков – също имаше успех и също е бивш политик от СДС. Такива бивши от СДС има в НДСВ и др.

Аритметиката е проста – някогашните проценти на СДС са се разбягали в други партии. Кой им е крив? За „Синята коалиция“ гласуваха само по-твърди фенове на до болка познатите Надежда Михайлова и Иван Костов.

Един политик преди изборите каза за Костов, че е „емоционална черна дупка“ и коалицията му няма големи шансове. Сравнително точно определение. Той излъчва негативизъм и отрицание, и няма да може да излезе от един ограничен кръг на влияние, в който сам се е затворил. Може да се анализира и невпечатляващото присъствие на Надежда Михайлова, която водеше листата и говореше баналности, изцяло с шаблонни фрази.

Както и да е. Дясното е разпиляно – ГЕРБ, НДСВ, „Синята коалиция“, „Лидер“, РЗС, „Напред“. Иде пъстър парламент, вероятно и петорна коалиция. В която може да се окаже, че няма да участва партията с най-голяма подкрепа – ГЕРБ.

В Германия, при сложния резултат на последните избори, леви и десни съставиха коалиционно правителство и управляват стабилно държавата си.

Тук нетърпимостта, не между леви и десни, а между десните партии е толкова голяма, че няма шанс за коалиция. А Бойко Борисов се зарече, че няма да се коалира с БСП, „Атака“, ДПС. С което изключи половината депутати в следващия парламент. Това подсказва, че като нищо може да се очаква коалиция без него.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.