Престъпна група във Варна влиза в затвора. А за медиите не е новина

24 души от престъпната група във Варна, след изключително обемно дело, започват да влизат в затвора един по един. Шефът на групата, наречена „Фирмата“ – Веселин Жеков – ще лежи 2 г. и 4 месеца. А иначе тя е ръководена от общинските съветници Веселин Данов и Иван Славков, които чакат съд в ареста.

В България такова чудо се случва за втори път след като в Бургас разбиха групата на Митьо Очите. Друг подобен успех, с не толкова голяма група, беше осъждането на Ванко 1 в Пловдив.

Така хулената съдебна система показва, че работи. Във Варна от 24 обвинени 12 искат споразумение със съда за по-леки присъди. Това означава, че обвиненията са доказани сериозно и няма измъкване. Съдът е одобрил 7 от присъдите, 4 от тях са между 2 и 3 години ефективно, останалите – условно.

Когато един престъпник се измъкне, причината може да е в полицията, която не е събрала сериозни доказателства, може да е в прокуратурата, чието обвинение е било скалъпено лошо, може да е в съда, който е погалил с перце обвиняемия и е пуснал примерно някой милионер с гаранция от 1500 лв.

Но, ето, във Варна става чудо – вкарват в затвора престъпници. Вярно, по споразумение и с по-леки присъди, също както в случая с Митьо Очите, но това е успех, защото делото иначе може да се проточи с години.

Никой обаче не отбелязва в медиите това забележително събитие. Да напишат нещо повече за тая група, наречена “Фирмата”, да разкажат поименно кой какъв е. За присъдите от вчера, с изключение на варненските медии и кратка информация в 1-2 вестника и 1-2 радия, останалите мълчат.

Добрата новина не е новина. Иначе, ако пуснат някой престъпник, шумът е голям. Само че така се създава една изкривена представа, че нищо добро не се случва срещу престъпността в България. Ето, случва се. И е важно да се чуе, не заради Брюксел, а заради сигурността в страната – има превантивен ефект и ограничава престъпността. Но за да го забележат медиите, сигурно трябва някой от Европа да го каже в доклад.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.