Изборите в Иран ще бъдат референдум за Ахмадинеджад

Привърженици на иранския президент и кандидат за нов мандат Махмуд Ахмадинеджад на митинг в Техеран. Снимка: Ройтерс

На президентските избори в Иран този петък настоящият президент Махмуд Ахмадинеджад ще се изправи срещу трима претенденти: умерените Хосейн Мусави и Мехди Каруби и консерватора Мохсен Резаи. Повечето иранци обаче ги е грижа не толкова за претендентите, а дали Ахмадинеджад ще остане на власт или не. „Изборите са де факто референдум за Ахмадинеджад, а съдбата на тримата други кандидати зависи от вота „за“ или „против“ президента“, казва анализатор в Техеран.

Иранската опозиция отдавна осъзнава, че изборите са своеобразен референдум. Вместо да разчита на гласове в подкрепа на другите кандидати тя се надява на висока избирателна активност, която ще засили отрицателния вот срещу Ахмадинеджад. „Не хората по улиците ще решат изхода от изборите, а онези, които пасивно си стоят у дома“, добавя анализаторът.

На президентските избори през 2005 година не гласуваха над 45 процента от избирателите. Реформаторски и умерени опозиционни групи смятат, че това е една от причините за голямата победа на Ахмадинеджад. Над 60 процента от 46,2 милиона избиратели са на възраст под 30 години, което прави жизненоважна ролята на младите гласоподаватели в изборите.

Младите гласоподаватели обаче са разпределени в три групи – една, която е лоялна на революцията и на ислямската система и която ще гласува за Ахмадинеджад, друга, която търси промяна и която ще гласува против него, и трета, която е против цялата система и не вижда никаква разлика между кандидатите. „Третата група ще има решаваща дума“, казва студент активист в технологическия университет в Исфахан, централен Иран. „Ако те отидат до урните, определено няма да гласуват за Ахмадинеджад“, добавя той.

За по-голямата част от активния електорат икономиката е главният критерий, а не какво ще направи следващият президент в спора за ядрената програма или дали ще поднови преговорите със САЩ. Икономиката може да се окаже ахилесовата пета на Ахмадинеджад, след като той не успя да приложи на практика обещаните икономически реформи и така разочарова много от гласувалите за него преди четири години, които сега го винят за рецесията и високата инфлация в страната. „Социалната сигурност на хората е по-важна от която и да е друга сигурност“, каза Мусави, който според проучванията, е главният съперник на президента и има далеч по-добри изгледи от другите двама кандидати.

67-годишният Мусави, който беше премиер през 80-те години, съсредоточи кампанията си върху икономиката и се опита да убеди населението с ниски доходи и профсъюзите, че за разлика от Ахмадинеджад, ще удържи думата си да подобри стандарта им на живот. Избраният от него зелен цвят като символ на промяната превърна кампанията му в зелена вълна. За да демонстрират подкрепата си за Мусави младите му поддръжници носят зелени гривни, шалове и тениски и издигат лозунги като „Да позеленеем“ или „Станете зелени в Интернет“. „Надявам се, че цял Иран ще стане зелен след изборите“, каза Мусави.

„Моите цветове са трите цвята (зелен-бял-червен) на националния ни флаг“, контрира Ахмадинеджад. Ахмадинеджад е кандидатът на държавата и с подкретата на духовенството, държавните медии и революционната гвардия е смятан за кандидата с най-добри шансове за победа. Въпреки това поддръжниците на Мусави започнаха широка кампания с есемеси, призоваващи всички иранци да превърнат изборния ден в „зелен, а не черен петък“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.