Първанов награждава шефа на Мтел за социално-отговорна политика. Моля?

Президентът Първанов връчи “най-високия отличителен знак на държавния глава” на изпълнителния директор на „Мобилтел“ Йозеф Винацер.

Според информация от президентството почетният знак на президента се дава “за изключителните заслуги на компанията в областта на социално-отговорната политика, за високо ангажираната благотворителната дейност, както и за приноса на първия ни мобилен оператор за развитието на българския спорт и култура.”

Много е тъжно да видиш как президентът ти награждава един монополист, заради който в Брюксел ни дават за пример като най-високи цени за мобилни телефони в ЕС – най-висока средна месечна сметка на потребител в Европа, най-високи цени за свързаност между мрежите и т. н. За тия постижения монополистът МТел получи от Първанов награда за социално-отговорна политика. Поне да не беше споменал социална отговорност. Заради тази отговорност сметките за разговори в България продължават да са най-високи в Европа и след натиска от Брюксел. Поне да беше дал награда само за благотворителност и спонсорство на спорта и културата. А то е много лесно, като оскубеш потребителя, после да спонсорираш това или онова по твой избор.

МТел беше оставен от 2 български правителства 6 години без конкуренция, чак тогава беше пуснат втори оператор, а трети – след още 4 години. За това време МТел се укрепи като монополист и досега има около 55% от потребителите на мобилни телефони. За това време държавата не приватизира БТК, и след като хората започнаха да говорят предимно по мобилни телефони, тя се обезцени, за сметка на растящата стойност на монополиста МТел. След приватизацията на БТК от МТел започнаха яростна война срещу появилата се вече реална конкуренция. Част от битката е и високата цена за свързаност между мрежите, за която Европейската комисия принуждава българският регулатор КРС да намали.

В конкурентната война участват и медиите, които са на страната на МТел в опитите да се запазят цените високи – компанията е най-големият им рекламодател, също и спонсор на конкретни редактори и шефове журналисти.

Ето, това награждава социалният президент Първанов. Боже, Боже…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.