Софиянки отслабват и им растат гърди с психосеанс. И аз опитах

Юрий Синенко и Виктория Милчева – пиар на института. Снимка: авторката

Може ли жена да си увеличи бюста с 9-10 сантиметра без хирургическа намеса, само с 40-дневни самостоятелни тренировки? Или да си намали обиколките на талията, ханша и бедрата поне с 2-3 сантиметра само за десет минути?

Руският психо- и физиотерапевт Юрий Синенко, който от 5 години живее в България, твърди, че е разработил упражнения, чрез които се решават всевъзможни здравословни и психо-емоционални проблеми, и с лекота се коригират формите на тялото. Той твърди, че най-големите му успехи са свързани с намаляване на диоптрите при късогледство, астигматизъм и кривогледство, премахване на пердета на очите и др. Той покани журналисти, за да покаже нагледно как след кратък сеанс ще имат с 2-3 сантиметра по-тънка талия.

Още в началото на сеанса на всички бяха раздадени шивашки метърчета, за да си премерят талиите. Юрий Синенко (който се представя като управител на Институт по приложна психология и физиопрофилактика) обясни, че няма да хипнотизира никого, нито ще прави магии. Само ще покаже на практика как действа правилото „искам-мога-действам“. В резултат присъстващите сами ще намалят мерките на тялото си със силата на желанието и въображението си.

„Когато искам нещо достатъчно силно и си го представям, образът на исканото нещо в мен работи, освобождават се част от резервите на тялото ми и клетките променят начина си на функциониране“, казва Синенко. За упражнението „корекция на мерките на тялото“ човек трябва да усвои 2 основни техники. Първата е да обърне внимание, че въздухът, който вдишва, е прохладен, а този, който издишва – топъл, и да се опита да се концентрира върху това, докато диша. Второто необходимо условие е да има някакъв въображаем образ. „Ще използваме техника от Дао и ще си представим масаж на цялото тяло от 40 любящи ръце, като се опитаме да усетим въздействието на тези ръце“, казва Синенко.

Преди да започне сеансът, асистентката на Синенко събира шивачките метърчета, което поражда съмнение, че после може да раздаде други и те да мерят с 2-3 сантиметра по-малко. Психотерапевтът приканва присъстващите да дишат и да издишат като си раздуват корема при вдишването, и да си представят, че въздухът образува в областта на талията им нещо като топла въздушна топка. След 3-4 минути дишане и издишане с издуване на корема, асистентката пак раздава метърчетата. В залата се чуват дюдюкания – на всички обиколките на талиите са се увеличили с по 2-3 сантиметра, вместо да се намалят
.
Оказва се, че това е междинно ниво от сеанса, в което точно това трябва да се случи – талията да се разшири. Вероятно това е част от техниката – с дишане и раздуване на корема, да се постигне ефект на удебеляване, за да може после да спадне. Всички, освен аз и съседката ми по стол, връщат метърчетата си. Решаваме да задържим своите до следващото мерене, за да сме сигурни, че няма измама.

Във втората част от сеанса Синенко ни казва да си представим, че някой изтегля като с уред за вакуумиране въздуха от корема ни. Всичко в областта на талията ни се свива все повече и повече. Накрая така трябва да залепне, сякаш имаме само гръбначен стълб и кожа. В това положение – като във вакуумна опаковка, Синенко ни казва да си представим как 40 любящи ръце започват да оформят талията ни. „Ако отстрани виси кожа или има неравности, използвайте чрез въображението си любящите ръце и с тяхна помощ го отстранете, все едно скулптор вае талията ви. Махнете всичко ненужно, очертавайте и заглаждайте с плавни движения от всички страни, така че да изваете идеалната талия. Благодарете на 40-те любящи ръце и ги пуснете да си отидат. Сега си представете само 2 любящи ръце, но хладни, дори студени, които галят талията ви и запечатват красивия резултат. Представете си сега как гледате в огледалото прекрасната си талия и изпитвате такова невероятно удоволствие, сякаш ще полетите от щастие“.

Юрий Синенко, управител на Института по приложна психология. Снимка: авторката

След сеанса със съседката си премерихме талиите с метърчетата, които нарочно задържахме. Нейната се беше свила с 4 сантиметра от последното мерене – тоест, ако се сравни с първоначалната й обиколка, беше с 2 сантиметра по-малка. Моята талия беше отслабнала точно с 2 сантиметра – колкото се увеличи при упражнението с издуването на корема, така че си върнах изходната форма. Спогледахме се невярващо – дали няма някаква шашма? Едва ли сме отслабнали – не може да се изпари толкова вода от нас за кратко. Вероятно по внушение сме стегнали малко коремите си и ефектът е налице.

Същия резултат като мен имаха още 2 журналистки от залата – обиколките им не бяха мръднали. Всички останали (около 10 жени и 1 мъж) бяха „отслабнали“ с по 2-3 сантиметра. Най-фрапираща беше разликата на възрастна колежка, чиято талия беше се свила с цели 12 сантиметра – от 94 до 82 см.

Поради интереса на присъстващите, Синенко се съгласи да направи още един сеанс – „подобряване на физическото и емоционалното състояние за 4 минути“. Той ни прикани да затворим очи и по щестобалната скала сами да си направим оценка първо на физическото състояние, а след това на психическото. На мен столът ми беше неудобен, наболяваше ме кръстът, беше ми задушно и започна да ме хваща съклет, затова си сложих мислено 4 и на физическото, и на психическото състояние.

Синенко ни предупреди, че ще правим психоемоционална гимнастика (децата, с които работи в някои столични училища и детски градини, я наричали „маймунска гимнастика“). Каза, че ще ни пуска кратки музикални фрагменти, които съответстват първо на отрицателни емоции, а после на положителни. Ние трябва да изпитаме всяка емоция поотделно, да я изострим до крайност (включително като правим физиономиите, които й съответстват), а после рязко да я отхвърлим от себе си. „Всички емоции трябва да се контролират – не само гнева, презрението и страха. Радостта и обичта също“, каза Синенко.

Музикалните фрагменти, които пускаше от лаптопа си, символизираха първо отрицателни емоции – страх, гняв, презрение, недоволство. По време на музикалния съпровод, самият водещ изключително артистично кривеше лицето си и повтаряше: „Нещо ужасно се случва, много те е страх, леле, какъв ужас!“.

След тези емоции, имаше едно междинно стискане на очите, след което започнаха да се редуват положителните настроения – учудване, радост, смях, обич. Всичко приключи за 4 минути. Синенко ни призова пак да затворим очи и да си направим самооценка. Определено вече нищо не ме болеше и се чувствах ободрена, въпреки доста скептичното си отношение към упражненията.

От Института по приложна психология и психопрофилактика казват, че с подобни тренировки решават много други здравословни и психични проблеми. Досега 8 български жени, които страдали от стерилитет, забременели и родили здрави деца, благодарение на съветите на института. От практиките на Синенко много добре се повлиявали и хора, болни от множествена склероза.

В института се провеждат 6-дневни курсове на 3 нива. Първото ниво се нарича „Стани здрав“, второто – „Енергийна самостимулация“, а третото – „Развиване на психоемоционалната интелигентност и мисленето, повишаване на личностното КПД“ и др. Разбира се, искат пари – цената за всяко ниво е 250 лева, за ученици, студенти и пенсионери – с намаление е 200 лева.

Синенко споделя, че в началото е работил основно по системата на Норбеков, но впоследствие е включил в упражненията и техники, заимствани от йога, от ци-гун, от Уилям Бейтс и др. В края на срещата той предложи да завършим с упражнение на д-р Димков – кръстосваме ръцете на раменете си и се погалваме по лицето – с дясната ръка галим лявата си страна, а с лявата –  дясната. Усещането е все едно не галиш сам себе си, а го прави някой друг.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.