Иранска съпруга разклати стола на Махмуд Ахмадинеджад

Захра Рахнавард, съпруга на кандидата за президент на Иран Мирхосеин Мусави, на предизборен митинг в Техеран. Снимка: Ройтерс

Съпругата на иранския умерен опозиционен лидер Мирхосеин Мусави възпламени предизборната кампания. Тя стана една от най-уважаваните фигури в най-вълнуващата иранска предизборна кампания, а дори не участва в надпреварата. Би било лесно да омаловажим важността на Захра Рахнавард като творение на западните медии, които си търсят екзотичен ангел. Тя дори стана известна като иранската Мишел Обама.

Но 64-годишната научна работничка, художничка и баба, наистина направи достатъчно, за да нажежи до червено страстите в предизборната кампания на президента Махмуд Ахмадинеджад. В страната, където абсолютно нищо не се знае за госпожа Ахмадинеджад, Рахнавард промени представата за ролята на съпругата в политиката и привлече много поддръжници.

Митинг след митинг Мусави извежда жена си на трибуната, за да държи речи пред множеството. Д-р Рахнавард не го разочарова. Тя съчетава язвителната критичност на сегашния президент с шумни популистки призиви за повече права за жените и за край на политическите преследвания. Наблюдателите заинтригувани отбелязват, че не е цензурирана от пердставителите на иранския религиозен елит, въпреки че често изказванията й са непристойни – според техните стандарти. И наистина, когато по време на телевизионен дебат Ахмадинеджад заяви, че дипломата й за образование е фалшива, той беше публично смъмрен от върховния водач аятолах Али Хаменей. Доктор Рахнавард заплаши да съди президента. Ахмадинеджад се беше отказал за известно време от подобни лични нападки, но след поредната порция яростна критика от популярния дует, на заключителния си предизборен митинг обвини опонентите си, че използват хитлеристка тактика. „Такива обиди и обвинения срещу правителството са завръщане на хитлеристкия метод да се повтарят лъжи и обвинения, докато всички започнат да вярват в тях. Никой няма право да обижда президента, а те го направиха. Човекът, който обиди президента, трябва да бъде наказан и наказанието е затвор“, заяви той.

Доктор Рахнавард, майка на три деца, започна да се занимава с рисуване и скулптура, след като преди три години беше уволнена като декан на университета „Ал Захра“ в Техеран. Тя не е първата жена, която играе важна роля в иранската политика. Масуме Ебтекар беше вицепрезидентка на Хатами, а Ширин Ебади, адвокатка за правата на човека, спечели Нобелова награда през 2003 година. Но съпруга на политик да играе такава водеща роля е новост. „Това е нещо ново. Никога преди съпруга не е играла такава роля“, казва Бехруз Самадбейги, коментатор от Техеран. „Всичко това носи посланието, че въпросният кандидат е човешко същество с много лица и се опитва да планира своите професионални и лични отношения по нормален начин, без да изпада в крайности“. Доктор Рахнавард смята, че няма нищо по-естествено от партньорството. Мъжът и жената са като „две крила“, казва тя. „Птицата не може да лети с едно крило или със счупено крило“.

Несъмнено е така и в този случай, тъй като „полетът“ в кампанията беше изключително изгоден за Мирхосеин Мусави. Той не е от най-харизматичните оратори и мнозина го обвиняват, че използва имиджа на реформатор, за да прикрие миналото си на хардлайнер. През 80-те години администрацията на американския президент Роналд Рейгън го наричаше „стожер на тероризма“.

Междувременно д-р Рахнавард продължава да събира тълпи, особено младежите и жените. „Защо няма жени сред кандидатите за президент или в кабинета? Защо домакините нямат застраховка?“, попита тя на един предизборен митинг. „Да се отърват от дискриминацията и да изискват равни права, е приоритет номер едно за жените в Иран. И защо нашите университети не са независими? Защо студентите попадат в затвора заради това, че са казали какво мислят?“ Публиката й в университета в Тибриз избухна в аплодисменти.

Ентусиазмът се превръща в ценни гласове за нейния съпруг. „Д-р Рахнавард символизира правата на жените. Жадни сме за свобода и тя ни окуражава да правим нещата, от които имаме нужда. Ще гласувам за Мусави, защото той ще донесе промяна“, казва младата гласоподавателка Ройа Масудзаде.

Мариам Фатхали, която вярва, че фактът, че е жена не пречи на страстта й към джудото, добавя: „Мусави е добър и съпругата му е важна за мен. Никога не съм виждала политик да държи жена си за ръка“. Сафиа Бахтиар, иранско-американска писателка и социоложка, предупреди, че доктор Рахнавард трябва да намери тънката граница между усилията за еманципация на жената и навлизането в зоната на религиозните чувства. „Има хора на силни позиции, които наблюдават всичко това. Би било опасно да им станеш враг“.

Доктор Рахнавард показа, че твърдо вярва в Ислямската революция с книги като „Красотата на булото“. Наскоро тя подчерта: „Аз съм последователка на дъщерята на пророка Мохамед, която носи същото име като моето. Аз не съм Мишел Обама. Аз съм Захра Рахнавард“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.