Цитат в десетката: Минавам в нелегално съжителство

Имитация на сватба в столичен чалга клуб. Снимка: Булфото

Почти бях убедена какъв ще е резултатът от гласуването на Семейния кодекс. И така: хората, живеещи без брак, всъщност не живеят законно. И децата им също са незаконни. Нали така – което не е разрешено в нормативен документ, значи е нещо извън нормата.

Аз, като човек, убеден в постепеното отмиране на официалния брак, съм готова да мина в нелегалност, но не и да се примиря и да сключа брак. Защото за какво ми е брака? А,да, мога да подпиша предбрачен договор. А,да – когато реша да се разделя с мъжа си, докато тече развода ще се намразим до дъно и вместо да останем с нещо добро в спомените си, един за друг ще сме символ на най-голямото зло. Вярно, че ги бях забравила тези екстри на брака.

Да, не само аз и той, ами и децата ни ще са незаконни. Цяло семейство незаконни. Пардон, пардон, не сме семейство, щото нямаме брак. Извинявам се за грешката!

Намирам брака за отживелица, понеже не виждам с какво може да промени чувствата на някого или да засили доверието в семейството. Един вид официално се задължаваш разни неща, които и без брак правиш – подкрепяш, изслушваш, грижиш се, въртиш домакинство, организираш почивки през отпуската, събираш се с приятелски семейства… Човек, който прави това без брак, той и с брак ще го прави, ерго – бракът е излишен. Човек, който не прави това без брак, и с брак няма да го прави. Ерго – бракът пак е излишен.

Зависи доколко е разбрал всеки от нас каква отговорност е да се събереш с някой друг. Да разбереш, че отношенията зависят от това какво даваш ти в това партньорство и какво си готов да направиш…

Не,не мислете че съм против съществуването на брака. Нищо подобно. Имам приятели, които сключиха такъв само и само да се отърват от грозни подмятания на роднини /особено родители/ и да ги оставят най-после на спокойствие. Имам чувството, че това е водещата причина при най-малко 50% от младите, които сключват брак. А има и други хора, които се чувстват по-уютно ако имат брак. Това е индивидуално условие за вътрешна сигурност. Е, дано сте попаднали на точния човек, че ако не сте, и 5 брака с него няма да ви донесат сигурност!

Господа депутатите още не са разбрали, че времето не може да се върне назад. И гласуват според мнението на дядовците и бабите си. И според някакво сдружение за семействата, според което ако нямаш брак, християнските ценности загиват. Божееее, божееееее! Ще оставя това без коментар.

Та така, драги мои – минавам в нелегално съжителство. Ако искате да ме намерите, използвайте свръзка.

Виж още текстове в блога на Чуденка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.